Balkanska mafija puni Evropu kokainom
Foto: Twitter

Nicović tvrdi

Balkanska mafija puni Evropu kokainom

Balkanska mafija , a među njima i kriminalci iz Crne Gore, posljednjih nekoliko godina učvrstila je vezu s južnoameričkim narkokartelima, tvrdi Marko Nicović, bivši šef beogradske Kriminalističke policije i član Svjetske asocijacije bivših policijskih komesara.

Kada je riječ o velikim pošiljkama, glavnu riječ vode "škaljarci" i "kavčani", čiji međusobni sukob je, kako Nicović tvrdi, narušio "sigurni" put kokaina, te je došlo do velikih zapljena poput one u Italiji kada je pala tona kokaina u bananama koje je trebalo da stignu u BiH. Tada su uhapšene i dvije osobe u BiH.

On napominje da je to samo jedna ruta, te da su ostale aktivne.

Radi se o drogi čija je vrijednost veća od 50 miliona eura. Kokain je 19. februara otkriven u Italiji u brodskim kontejnerima s bananama iz Kolumbije. Istražioci su kontejnere koji je trebalo da budu iskrcani u crnogorskoj luci Bar vratili u opticaj, kako bi bila otkrivena njihova krajnja destinacija. Tako je jedan dio kokaina završio u BiH, a manji dio je zaplijenjen u Sjevernoj Makedoniji.

Uz dogovor s karabinjerima u pakete s bananama ubačene su vrećice s brašnom, a ostavljeno je i nekoliko kilograma kokaina kako operacija ne bi bila razotkrivena, te je takva pošiljka stigla u Sarajevo, gdje je uslijedilo hapšenje.

Nicović je takođe potvrdio da su Balkanci iz kokainskog biznisa istisnuli tursku, bugarsku i italijansku mafiju te da se sve odvija preko crnogorskih, hrvatskih i albanskih luka.

"Bosna i Hercegovina je na udaru, jer je kopnena veza prema Evropi", kazao je Nicović, prenosi Pobjeda.

Prema njegovim riječima, za policijske agencije BiH problem neće biti samo krijumčarenje droge, već i migranata, kojih je mnogo i s kojima može putovati droga.

Avaz podsjeća i da je 26. februara otkriven novi pokušaj šverca kokaina morskim putem. Crnogorski državljani uhapšeni su u akciji policije u kojoj je zaplijenjeno više od 5,7 tona kokaina na brodu "Aresa" u vodama Venecuele. Akciju hapšenja inicirala je crnogorska policija, koja je pratila kriminalnu grupu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.