Glava Crne Gore  okrenuta za 180 stepeni ka vrijednostima evropske i evroatlantske zajednice

Odgovor Zaharovoj

Glava Crne Gore okrenuta za 180 stepeni ka vrijednostima evropske i evroatlantske zajednice

Glava Crne Gore zaista jeste, okrenuta za 180 stepeni, ka vrijednostima evropske i evroatlantske zajednice i to je, vjerovatno, suštinski razlog našeg, nadamo se prolaznog, nerazumijevanja, navodi se u reagovanju resora Srđana Darmanovića na izjavu portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove da cg rukovodstvo okrenu glavu za 180 stepeni i otkrije ko se miješa u unutrašnja pitanja zemlje.

Iz MVP navode da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, dio je svakog unutrašnjeg pravnog poretka i ekskluzivno pravo nacionalnog zakonodavstva svake nezavisne i slobodne države. Iako u ovoj oblasti ne postoje tvrdi i jasno kodifikovani međunarodni standardi, Crna Gora je, bez obaveze da to učini, i ovaj Zakon pripremala, usaglasila i usvojila uz pomoć i konsultacije sa Venecijanskom komisijom, dakle uz saglasnost najuglednijih evropskih i globalnih autoriteta kada je riječ o ovim pitanjima.

"Potpuno je stoga neobjašnjivo i krajnje neuvjerljivo kako bi usvajanje jednog zakona, identičnog ili vrlo sličnog sa bilo kojim zakonom ovog tipa u bilo kojoj sekularnoj demokratskoj državi, uz to donesenog na pomenuti način, u jednoj maloj državi na Zapadnom Balkanu, moglo imati "svjetski značaj, odjek i uticaj na globalno jedinstvo pravoslavnog svijeta", kako se to tvrdi u izjavi portparolke ruskog MID-a. Još je manje jasno kako je moguće da ovakve i slične izjave, u periodu prije i nakon usvajanja zakona, nijesu miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.", navodi se u reagovanju crnogorskog ministarstva.

Glava Crne Gore, kako to sugeriše gđa Zaharova, zaista jeste, naglašavju iz MVPa, okrenuta za 180 stepeni, ka vrijednostima evropske i evroatlantske zajednice i to je, vjerovatno, suštinski razlog našeg, nadamo se prolaznog, nerazumijevanja.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.