Vuković

Vuković za Pobjedu

"Zbog nedostatka municije odlučeno da se iz - litijaško molebanskog pređe u folklorno vjerske performanse"

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković ocijenio je u razgovoru za Pobjedu da je izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da za Srbe u Crnoj Gori traži ista prava kao i za Albance u Makedoniji u funkciji ranije dogovorenog scenarija uznemiravanja regiona putem pokušaja saoizacije Crne Gore

"Ideja o ustavnoj rekonstrukciji države, kroz njeno pretvaranje iz države građana u državu naroda, provođenje makedonskog scenarija po principu dva konstitutivna naroda kao uslov i temelj svake političke i državne odluke dobila je potvrdu iz usta prvog čovjeka svesrpskog pokreta ovih dana i ovih godina - predsjednika Srbije", kazao je Vuković u razgovoru za Pobjedu.

Poslanik DPS-a je ocijenio da je srpski predsjednik u svom nastupu, koji je sve više u svađi sa onim prethodnim njegovim nastupom, izjavio da "srpski narod u Crnoj Gori ne očekuje ništa drugo već da ima ona prava koja imaju drugi narodi u drugim zemljama regiona".

"Misleći vjerovatno na manjinske narode iako to nije htio ni da kaže ni da pomisli čak. Pomenuo je pri tome prava koja imaju Albanci u Makedoniji dobijena Prespanskim sporazumom - prava koja su im omogućila da sa većinskim makedonskim narodom konstituišu "novu" Sjevernu Makedoniju u kojoj su konstitutivan narod sa vlastitom participacijom od nešto preko 20 odsto u strukturi stanovništva. Znači, ni te pretpostavke nijesu samo pretpostavke nego realni i moguće vrlo brzo očekivani zahtjevi autora koncepta "sveukupne ugroženosti srpskog naroda van Srbije u drugim državama regiona na koje Srbija ne može da ćuti već otvoreno, ne samo da ukazuje nego i reaguje"",  upozorio je Vuković.

Radi se, kako navodi poslanik DPS-a, o projektu pripremanom za ovakve prilike. Centrala nije u Podgorici niti u Crnoj Gori. 

"Čak i nesporazumi među izvođačima radova ovog projekta su jedna velika i dogovorena simulacija da se po principu „da se vlasi ne sjete“. Moguće da među mitropolitom srpskim u Crnoj Gori i prvim čovjekom Srpske pravoslavne crkve samim patrijarhom ne cvjeta ljubav iz njima znanih razloga, svjetovnim jezikom rečeno možda zbog borbe za vlast. Ali, situacija se otela kontroli tako da mnogi popovi SPC-a, posebno sa strane, govore o kleru Srpske crkve u Crnoj Gori kao manipulatorima, vjerom i dušama vjernika, ljudima okrenutim ovovremenim materijalnim vrijednostima, bogatunima, vlasnicima džipova i vila i luksuznih stanova koji sa vjerom imaju taman veze kao što su u skladu bog i šeširdžija", rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima ne treba zaboraviti da je očigledno zbog nedostatka municije u centrali u centralnom komitetu Srpske pravoslavne crkve, svejedno u da li u Beogradu, Moskvi ili Podgorici, odlučeno da se iz - litijaško molebanskog pređe u folklorno vjerske performanse.

"Sve sa igrom i pjesmom. Ali trebalo se i tu kvalifikovati. Utrkivali su se i tu znani i neznani, pop, rok, crkveni i folklorni sastavi ko će boljom, prigodnom vjersko patriotskom pjesmom, a u stvari muzičkim patosom zavrijediti povjerenje. I jedna od beogradskih (a odakle ako ne iz prijestonog grada) grupa koja se „proslavila“ radom na temu posljednja dešavanja u Crnoj Gori krenula je za glavni grad ove države da u neđelju održi koncert na ulaznim vratima centralnog hrama vaskrsenja i čega sve ne, ali im je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Tako vrli umjetnici nijesu mogli da ispolje svoje građanske porive, da iskažu svoje građanske potrebe i da tu malo iskoriste maškaradu od vjerskih procesija koja se pravi ili prijeti da se napravi od sve nekontrolisanijih manifestacija u izvođenju SPC u Crnoj Gori" zaključio je Vuković za Pobjedu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.