Japanci rade na lijeku za koronavirus koji je izolovan iz krvne plazme
Ilustracija

Japanci rade na lijeku za koronavirus koji je izolovan iz krvne plazme

Japanska farmaceutska kompanija "Takeda Pharmaceutical" objavila je da razvija lijek za COVID-19 izdvojen iz krvne plazme, dodajući da pregovara sa vlastima u Evropi, SAD-u i Aziji o saradnji na ovom istraživanju.

Bolest slična gripu do sada je usmrtila i zarazila veliki broj ljudi. Taj broj neprestano raste zbog brzog širenja virusa, prenosi Hina.

Japanski proizvođač lijekova radi na lijeku koji je izolovan iz krvne plazme kojim bi se liječili oboljeli sa visokim stepenom rizika.

O svojim planovima će da obavijesti poslanike američkog Kongresa. Trenutno se razgovara sa zdravstvenim vlastima i partnerima u sektoru zdravstvene zaštite u Evropi, SAD-u i Aziji kako bi ubrzali rad na leku.

Istraživanje zahtijeva pristup krvi rekonvalescenata od COVID-19, odnosno vakcinisanih osoba nakon što vakcina bude razvijena, dodaju u Takedi.

Iz kompanije poručuju i da pokušavaju da utvrde da li njihovi postojeći lijekovi,odnosno oni koje razvijaju mogu da se koriste za liječenje koronavirusa.

"Učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo otklonili prijetnju koju predstavlja novi koronavirus. Nadamo se da ćemo uspjeti da proširimo mogućnosti liječenja", kaže u izjavi Radživ Venkej šef sektora za poslovanje sa vakcinama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.