100 dana rada Evropske komisije: Zapadni Balkan ostaje prioritet do kraja mandata
ilustracija

Oživio proces proširenja

100 dana rada Evropske komisije: Zapadni Balkan ostaje prioritet do kraja mandata

Evropska komisija je pod vođstvom predsjednice Ursule fon der Lajen nastojala da oživi proces proširenja Evropske unije, a angažovanje u zemljama Zapadnog Balkana ostaće prioritet do kraja mandata, saopštila je EK povodom prvih 100 dana rada.

"Komisija ostaje posvećena otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Angažman sa Zapadnim Balkanom biće prioritet i ostatak mandata", navodi se u saopštenju, prenijela je Beta,

Tokom prvih 100 dana rada, EK je pokazala da je spremna da bude pouzdan susjed, što je pokazala organizovanjem donatorske konferencije na kojoj je sakupljeno 1,15 milijardi dolara za Albaniju posle zemljotresa.

"Komisija je takođe predložila da oživi proces proširenja EU, čineći ga predvidljivim i podložnim jačem političkom vođenju", saopšila je EK.

Takođe je pokazala da je spremna da bude prirodni partner Afrike, a uskoro će usvojiti i Strategiju za Afriku o novom partnerstvu koje će uključivati poslove, migracije, mir i digitalizaciju.

"Komisija Ursule fon der Lajen predvodi globalnu borbu protiv klimatskih promjena", navodi se u saopštenju i dodaje da je u toj oblasti dala sopstveni primjer usvajanjem Evropskog zelenog dogovora i Zakona o klimi.

Navodi se i da u oblasti digitalne ekonomije postavlja svjetske standarde kada su u pitanju zaštita podataka i zalaganje za slobodni protok industrijskih podataka.

Komisija je tokom prvih 100 dana radila "na svim frontovima" da suzbije širenje korona virusa, koordinisala je razmjenu informacija među zemljama članicama, uradila procjene uticaja na makroekonomiju i koordinisala mjere na granicama. Saopštila je i da će uložiti 232 miliona eura za jačanje spremnosti, liječenje i istraživanja u razvoju vakcine.

Nova EK, na čijem je čelu Ursula fon der Lajen, preuzela je dužnost 1. decembra.

"Priča o naših prvih 100 dana je o suočavanju sa dvostrukom tranzicijom s kojom se Evropa suočava. To je priča o preokretanju borbe protiv klimatskih promjena u mogućnost za poslove i razvoj. I priča o jačanju geopolitičke snage EU. Napravili smo dobar početak u prvih 100 dana", rekla je predsjednica EK.

U saopštenju se ističe rad Komisije na smanjenju emisije štetnih gasova i zaštiti biodiverziteta. U tom cilju podsjeća se da su usvojeni Evropski zeleni dogovor, Zakon o klimi i Investcioni plan za primjenu zelenog dogovora.

Komisija će uskoro predstaviti i strategiju za zaštitu biodiverziteta i akcioni plan o cirkularnoj ekonomiji, a u pripremi je i poljoprivredna strategija "Od polja do stola".

EK je u novom sazivu usvojila i strategiju Oblikovanje evropske digitalne budućnosti, koja pokriva sve od sajberbebjednosti, vještačke inteligencije do digitalnog obrazovanja i čiji je cilj da se "pomogne svakome da iskoristi mogućnosti koje donose tehnološke promjene".

Do kraja godine će donijeti i zakon o digitalnim uslugama, koji će precizirati obaveze i modernizovati pravila za onlajn platforme, kao i nova pravila o vještačkoj inteligenciji koja će poštovati prava i bezbjednost ljudi.

EK će, najavljuje se u saopštenju, 101. dana predstaviti novu industrijsku strategiju, sa konkretnim akcijama za unapređenje konkurentnosti industrije EU, posebno malih i srednjih preduzeća.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.