Putin i Erdogan usaglasili zajednički dokument
Erdogan i Putin

Nakon šest sati razgovora

Putin i Erdogan usaglasili zajednički dokument

Poslije šest sati razgovora, u Moskvi je završen sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Dvojica lidera su usaglasila zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, a Putin je zahvalio je Erdoganu što je došao u Moskvu i ocijenio da su razgovori završeni s pozitivnim ishodom, javlja Sputnjik.

"Usaglasili smo zajednički dokument, a njegov sadržaj iznjeće ministri spoljnih poslova. U njemu su izložena rješenja do kojih smo došli tokom šestočasovnih razgovora", rekao je Putin na koneferenciji za novinare.

Dvije zemlje su uvjerene da ne sme da se oslabi borba protiv terorista, rekao je Putin i izrazio uvjerenje da će postignuti dogovor postati dobra osnova za regulisanje situacije u u Idlibu.

Ruski predsjednik je na konferenciji za novinare rekao da su teroristi u Idlibu zanačajno pojačali aktivnosti, kao i da je od početka godine bilo 15 napada na bazu Hmejmim.

Turska strana je o tome bila informisana u realnom vremenu, rekao je on.

Rusija i Turska nisu uvijek saglasne kada je riječ o događajima u Siriji, ali u kritičnim momentima uspijevali smo da nađemo zajedničku tačku, rekao je Putin.

Sastanak je organizovan pošto je u sirijskoj provinciji Idlib došlo do esklacije situacije.

Predsjednici su prvo razgovarali oči u oči tri sata, a potom su im se pridružile delegacije.

Primirje od 6. marta

Erdogan je izjavio da je na sastanku sa turskim predsjednikom postignuta saglasnost da se u Idlibu uvede primirje, koje će stupiti na snagu od ponoći 6. marta.

On je takođe rekao da, uprkos tome, Turska zadržava pravo da odgovori na bilo koji napad koji je uperen protiv pripadnika njene vojske.

Istovremeno, Erdogan je kazao da je Turska u sirijski Idlib poslala dodatne snage, ali da je to urađeno uz saglasnost Ruske Federacije.

Turski predsjednik je takođe naveo i da će Turska i Rusija nastaviti da rade po princicpu poštovanja teritorijalne celovitosti Sirije uz strogo pridržavanje sporazuma iz Sočija.

Oformiti bezbjednosni koridor u dužini od šest kilometara 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su se Rusija i Turska dogovorile da oforme bezbjednosni koridor u dužini od šest kilometara  ka sjeveru i jugu od strateški važnog puta M4 u Siriji.

Lavrov je rekao i da su se dvije zemlje dogovorile da 15. marta počnu zajedničko patroliranje duž puta M-4 B. Taj put povezuje Latakiju i Alep.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.