Za svačiji ukus: Pet recepata za najljepše posne salate
Ilustracija

Za svačiji ukus: Pet recepata za najljepše posne salate

Napravite: kremastu salatu sa tunjevinom, salatu od celera i jabuka, sa kukuruzom i pirinčem, od crvenog pasulja, od boranije.

KREMASTA SA TUNJEVINOM

200 g tjestenine po izboru

200 g posnog majoneza

konzerva tunjevine

2 kašike susama

so, biber,

origano

malo crvene paprike ili graška 

Skuvanu i procijeđenu tjesteninu ostavite da se ohladi. U šerpici, na laganoj vatri, propržite susam. Tunjevinu ocijedite od ulja i ubacite je u tjesteninu.

Dodajte i majonez, susam, origano, so, biber, a da bi salata dobila malo boje, ubacite i sitno isjeckanu crvenu papriku, malo graška ili dekorišite čeri paradajzom. Sve dobro promiješajte i stavite u frižider da se ohladi.

OD CELERA I JABUKA

2 korijena celera

3 kisjele jabuke

150 g oraha

posni majonez

limun

so, biber

origano

Celer i jabuke krupno narendajte, pa pomiješajte sa isjeckanim orasima (ostavite malo za posipanje). Dodajte sve začine, sok od jednog limuna, orahe, zatim sve dobro sjedinite. Na kraju sve pomiješajte sa majonezom i ukrasite orasima. Jedite ohlađenu.

SA KUKURUZOM I PIRINČEM

Po 100 g pirinča, kukuruza šećerca i graška

zelena kisjelkasta jabuka

200 g posnog majoneza

2 kašike

proprženog susama

so, biber

Skuvan pirinač ocijedite. Grašak i kukuruz obarite. Sve pomiješajte, pa dodajte jabuku isjeckanu na kockice i majonez. Promiješajte, začinite, ubacite i susam propržen na laganoj vatri. Ponovo promiješajte.

OD CRVENOG PASULJA 

400 g crvenog pasulja iz konzerve

200 g kukuruza šećerca

glavica crnog luka

2 čena bijelog luka

crvena paprika

2 paradajza

so, biber

kašika jabukovog sirćeta

2 kašike maslinovog ulja

peršun za dekoraciju

Crni luk sitno isjeckajte, a papriku i paradajz izrežite na kocke. Pomiješajte ih sa kukuruzom i 400 g pasulja, začinite po ukusu, dodajte sirće (može i limunov sok), ponovo lagano promiješajte i pospite peršunovim lišćem.

SALATA OD BORANIJE

500 g boranije

1/2 glavice crnog luka

2 čena bijelog luka

kašičica senfa

sok od jednog limuna

so, biber

maslinovo ulje

svjež peršunov list

Očišćenu i u slanoj vodi obarenu boraniju ocijedite, odmah prelijte sa malo ulja, pomiješajte i dodajte još soli po ukusu. Senf, biber, sitno isjeckan crni luk i izgnječen bijeli pomiješajte u limunovom soku. Tom mješavinom prelijte boraniju, izmješajte je i pospite isjeckanim peršunom.

Izvor: Novosti.rs

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.