Beskamatni krediti: Građani će moći da apliciraju za isporuku i montažu solarnih panela za grijanje sanitarno tople vode i proizvodnju struje
Foto: Ministarstvo ekonomije

Obilježen Dan energetske efikasnosti

Beskamatni krediti: Građani će moći da apliciraju za isporuku i montažu solarnih panela za grijanje sanitarno tople vode i proizvodnju struje

Ministarstvo ekonomije je danas u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica obilježilo 5. Mart, Svjetski dan energetske efikasnosti.

Marko Radulović, generelni direktor Direktorata za energetsku efikasnost je istakao da Ministarstvo ekonomije već 12 godina radi intenzivno na implementaciji energetske efikasnosti i da je do sada odradjen veliki broj projekata. 

"Jedan od projekata je saradnja sa Svjetskom bankom o primjeni mjera energetske efikasnosti na zdravstvenim i obrazovnim objektima kao i saradnja sa njemačkom razvojnom bankom (KFW) gdje se od 2012.godine implementiraju mjere energetske efikasnosti na obrazovnim ustanovama", istakao je Radulović.

On je naveo da pored ovih projekata imamo projekte koji su direktno usmjereni na podršku domaćinstvima, odnosno građanima: "Energy wood I i II", "Montesol", "Energetski efikasan dom".  

"Za realizaciju ovih projekata  uloženo je 3,6 miliona eura i u skoro 1 500 domaćinstava su implementirane mjere energetske efikasnosti", kazao je Radulović.

Radulović je u svom izlaganju zaključio da će naredna faza projekta "Energetski efikasan dom", će početi u maju mjesecu i građani će biti u prilici da apliciraju i dobiju beskamatne kredite kako bi svoje domove opremili na energetski efikasan način

Takođe, ono što je novina jeste da će građani moći da apliciraju i za isporuku i montažu solarnih panela kako za grijanje sanitarno tople vode tako i za proizvodnju električne energije.

Slađana Vujačić, zamjenica gradonačelnika je kazala da je današnji događaj tradicija Ministarstva ekonomije i Glavnog grada .

"U glavnom garadu smo preduzeli značajne mjere koje se odnose na energetsku efikasnost. Tema energetske efikasnosti je nešto što je aktuelno i našim građanima poznato. Ono što je najvažnije jeste da mi na ovaj način doprinosimo zaštiti životne sredine", istakla je ona.

Ona je istakla da je Glavni grad prošle godine započeo rekonstrukciju led rasvjete i to je jedan od kapitalnih projekata vrijedan 4,6 miliona eura. Takođe ističe ona da je na taj način grad dobio više 11.000 novih svjetiljki i dobio savremenu rasvjetu.

"Mi smo ponosni što je Podgorica prvi grad u regionu koji će u potpunosti pokriti sistem led tehnologijom. Ovo je projekat koji skoro u cjelosti finansira sam sebe", istakla je Vujačić.

Vujačić je naglasila je da će Glavni grad kroz saradnju sa međunarodnim partnerima započeti projekat kojim će nekoliko zgrada u glavnom gradu učiniti potpuno energetski efikasnim.

"Biće još povoljnosti i subvencija za naše građane i u saradnji sa Ministartsvom ekonomije stvorićemo dobre uslove kako za građane tako i za grad", zaključila je Vujačić.

Građani su danas u Delti bili u prilici da se informišu o načinu racionalnog korišćenja električne energije kao i da dobiju štedne led sijalice, zaključuju u Ministarstvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.