Mitropolija prihvatila termin sastanka o Zakonu, Amfilohije pozvao Markovića da spriječi nastavak zaoštravanja sa strane države
Sa ranijeg susreta

Mitropolit osudio anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika

Mitropolija prihvatila termin sastanka o Zakonu, Amfilohije pozvao Markovića da spriječi nastavak zaoštravanja sa strane države

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je prihvatio poziv Duška Markovića, premijera Vlade Crne Gore, da se sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održi u srijedu, 11. marta u 10 časova u Vili Gorica u Podgorica.

Ekspertski tim za stručne pregovore u ime Crkve predvodiće protojerej-stavrofor dr Velibor DŽomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i članovi Pravnog savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke: advokat Dragan Šoć, advokat Zoran Lazarević, dr Vladimir Leposavić i advokat Damjan Ćulafić.

Oni imaju, kako se navodi u pismu vladike Amfilohija premijeru Markoviću, nadležnost da sa timom Vlade vode stručne pregovore o predmetnom Zakonu, s tim da odluke o konačnim stavovima donosi Episkopski savjet.

U pismu se konsatatuje da se poziv očekivao ranije, “budući da će do nastavka dijaloga proći skoro četiri sedmice od posljednjeg sastanka, što je, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period”.

U pismo premijeru Markoviću, Mitropolit izražava svoju zabrinutost činjenicom da je diskriminatorni Zakon o kome treba da se govori, već počeo da se sprovodi, imajući u vidu obraćanja javnosti Uprave za imovinu, koja u njima prejudicira ishode tih postupaka, kao i da se već sprovode represivne mjere prema sveštenstvu i monaštvu.

“Takođe ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine. To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države. Bog nam je svjedok da Crkva ne želi niti podstiče nikakvu radikalizaciju”, ističe Amfilohije u svom pismu premijeru.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Duško Marković formirao je tim eksperata za pregovore sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i eparhijama Srpske pravoslavne crkve o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i uputio mitropolitu Amfilohiju (Radoviću) poziv na razgovore na ekspertskom nivou.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.