Zirojević: Obmanjivanje javnosti ne dovodi do cenzusa
Nikola Zirojević, foto: SD

Zirojević: Obmanjivanje javnosti ne dovodi do cenzusa

Socijaldemokrate su glasale da se na dnevni red uvrsti Rezolucija o očuvanju Aerodroma, saopštili su iz te partije i dodali da je valjda svima jasno da su Socijaldemokrate jedina partija koja se na ozbiljan, stručan i argumentovan način sve vrijeme od javne rasprave u avgustu 2018. godine bavila pitanjem potrebe daljeg unapređenja performansi aerodroma.

"To nijesmo radili kao što to neki sad rade zbog izbora u Tivtu, nego zato što tu priču zagovaramo još od aprila 2003. godine, od preuzimanja Aerodroma na upravljanje od strane države, kada su Aerodromi u Podgorici i Tivtu, nakon višegodišnjih pregovora, preuzeti od srbijanske kompanije JAT i postali vlasništvo Vlade Crne Gore", naveo je portarol SD-a, Nikola Zirojević.

Iz partije naglašavaju da ne vjeruju da postoji neko u Crnoj Gori ko ne zna da su ministri saobraćaja Brajović i Lompar, direktori Aerodroma Đuričković i Orlandić, poslanici Šehović i Mugoša, predsjednik tivatskog odbora Zdravko Mitrović, koji su vodili i vode priču svih ovih godina o neophodnosti da Aerodromima kao monopolskim i jednim od naših najuspješnijih preduzeća upravlja država, u Socijaldemokratama Crne Gore.

"Zato je prilično jeftino, providno a iznad svega nekorektno vrijeđati zdrav razum građana i manipulisati sa pričom oko očuvanja Aerodroma. Takođe, bez obzira što je ministar zdravlja iz naše partije, glasali smo i da se rasprava o rezultatima u sektoru zdravstva uvrsti u dnevni red jer bi to bila odlična prilika da na argumentovan način govorimo o onome što je postignuto u tom sektoru u posljednje tri i po godine. Bila bi to dobra prilika da odgovorimo zašto je na rang listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (ECHI), od 35 zemalja – Crna Gora sada na 23. mjestu, a prije tri godine je bila na pretposljednjem 34. mjestu", kazao je Zirojević.

Dodaju da bi važno bilo diskutovati i oko ulaganja u kapitalnu zdravstvenu opremu i to nakon deset godina, u iznosu od preko 10 miliona eura, oko višemilionskih rekonstrukcija brojnih zdravstvenih objekata.

"Naravno, razgovarali bi o skromnom, ali održivom povećanju zarada zdravstvenim radnicima, dogovorenom sa socijalnim partnerima, od 12 + 3%, ili o više stotina dodijeljenih specijalizacija i još mnogo toga. Željeli smo da otvoreno razgovaramo i o brojnim izazovima u sektoru zdravstva, koji su višedecenijski i koji moraju biti riješeni u što kraćem roku, a prvenstveno se tiču unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite i neophodnog daljeg poboljšanja socio-ekonomskog položaja zdravstvenih radnika i generalno njihovog statusa u crnogorskom društvu. Uostalom, i sami smo podržali inicijativu da se ministar iz naše partije sasluša u Skupštini i prilikom tog saslušanja činjenično, a ne uskopartijski i dnevnopolitički, ukazali na izazove ali i ponudili rješenja u pravcu poboljšanja stanja u crnogorskom zdravstvu. Naravno, htjeli smo podsjetiti i na to da su najglasniji u “borbi za ljekare” oni koji se tih ljekara nijesu sjetili niti jednog trenutka u 18 godina dok su bili u vlasti i dok su imali konkretne mehanizme da im pomognu", piše u saopštenju.

Zaključuje se da Socijaldemokrate nijesu glasale protiv da se u dnevni red uvrsti tekst Zakona o PIO, koji su, kako navode, “plagirali” poslanici jedne opozicione partije, jer je to tekst koji je dogovoren na Socijalnom savjetu između Vlade i socijalnih partnera.

"Sa druge strane, upravo je poslanik naše partije jedan od potpisnika inicijative za održavanje kontrolnog saslušanja ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, povodom očekivanih izmjena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju sa fokusom na potrebu poboljšanja položaja penzionera u crnogorskom društvu, koja je prihvaćena na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje", navode iz SD-a.

Podsjećaju da su tu inicijativu prije sedam dana podržali i za nju glasali isti oni koji, kako navode, danas pokušavaju da ubijede javnost da samo oni žele da se o tome raspravlja.

"Toliko o istinitosti, a o principijelnosti i po ovom pitanju će biti više nego dobra prilika da razgovaramo na pomenutom saslušanju resornog ministra rada i socijalnog staranja", zaključuju iz SD-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.