Pacijentkinja stara 33 godine četvrta žrtva gripa
IJZ

IJZ

Pacijentkinja stara 33 godine četvrta žrtva gripa

Tokom prethodne sedmice Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje prijavljen je jedan smrtni slučaj uzrokovan virusom gripa. Riječ je o pacijentkinji koja nije bila vakcinisana sezonskom vakcinom protiv gripa, rođenoj 1987. godine kod koje u anamnezi, kako je saopšteno, nisu registrovani podaci o komorbiditetu, pišu Dnevne novine.

“U sezoni 2019/2020. zaključno sa prošlom sedmicom registrovana su ukupno četiri smrtna slučaja od gripa”, kazali su iz Instituta.

U periodu od 24. februara do 1. marta, prema podacima dobijenim iz sentinel bolničkog nadzora nad teškim akutnim respiratornim infekcijama, kazali su iz Instituta, registrovan je jedan slučaj teške akutne respiratorne infekcije (SARI).

“Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je prošle sedmice prijavljena 1.191 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), dok je u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta laboratorijskim putem potvrđen 101 slučaj infekcije virusom gripa”, naglasili su iz Instituta.
Od početka nadzora nad gripom, zaključno sa prethodnom sedmicom, dodaju, laboratorijski je potvrđeno 370 slučajeva obolijevanja od gripa, 109 slučajeva influence tip B i 261 slučaj influence tip A.

“Uvidom u elektronsku bazu podataka, tokom prošle sedmice prijavljeno je 10.748 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI). Najveći broj oboljelih od težih i lakših respiratornih infekcija u ovoj nadzornoj sedmici registrovan je u uzrastu od 20 do 64 godine, dok je u uzrasnoj grupi do četiri godine registrovana najviša incidencija”, saopštili su iz Instituta.

Iz te zdravstvene ustanove podsjećaju da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija i preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.