Vladimir Bilčik

Bilčik poručio

"Crna Gora kao jedan od predvodnika evropskih integracija mora da pokaže više napretka"

Svjestan sam tenzija i polarizacija u društvu koje su se pojavile zbog niza pitanja. Vidjeli smo to i kroz neuspjeli pokušaj izbornih reformi, kroz rad odbora koji je bio kreiran u tu svrhu u Skupštini, vidjeli smo to i kroz reakciju javnosti na usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Tako da je moja glavna poruka – treba vam dijalog, rekao je predsjedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

"Crna Gora, kao jedan od predvodnika evropskih integracija, mora da pokaže više napretka, reformi i posvećenosti kada je u pitanju zatvaranje poglavlja sa EU, jer - dozvolite mi da kažem veoma jasno – naporan rad na proširenju u Crnoj Gori još nije počeo. Moramo da vidimo naporan rad ako želimo da proširenje bude završeno", rekao je Bilčik u razgovoru za Pobjedu.

Bilčik, koji je prošle nedelje boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, od stupanja na dužnost predsjedavajućeg POSP, kazao je da je sa predstavnicima vlasti i opozicije razgovarao o tenzijama u Crnoj Gori, ali i pitanjima koja su izazvala polarizaciju u društvu.

Nije zadovoljan, kaže, zbog neuspjelog pokušaja izbornih reformi kroz rad privremenog skupštinskog odbora koji je bio kreiran u tu svrhu. Zato poziva vlast i opoziciju na dijalog.

"Svjestan sam tenzija i polarizacija u društvu, koje su se pojavile zbog niza pitanja. Vidjeli smo to i kroz neuspjeli pokušaj izbornih reformi, kroz rad odbora koji je bio kreiran u tu svrhu u Skupštini, vidjeli smo to i kroz reakciju javnosti na usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Tako da je moja glavna poruka – treba vam dijalog", rekao je Bilčik.

Bilčik dodaje da problemi sa kojima se Crna Gora suočava nijesu jedinstveni samo za našu zemlju. Slični problemi, kaže on, postoje i u drugim evropskim zemljama.

"Ono što je važno je da se nađe rješenje koje bi zadovoljilo interese glavnih aktera u procesu i što bi dovelo i do toga da se u dijalog uključe sve političke snage. Bojkot nije način da radite u parlamentu, nije način da djelujete kada su u pitanju izbori. Ovo je bila i moja glavna poruka na sastancima sa opozicijom i sa vlašću", istakao je Bilčik.

Bilčik je kazao i da je tokom posjete Crnoj Gori, razgovarao i sa predstavnicima SPC o nedavno usvojenom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Nastavak dijaloga

"Da, sreli smo sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Važno je da smo razgovarali otvoreno i sa njima, i sa članovima parlamenta i sa premijerom Duškom Markovićem. Ovo je pitanje koje i izaziva zabrinutost u Crnoj Gori, a rješenje za to pitanje mora biti pronađeno u Crnoj Gori. Želim da kažem da, pozitivan signal koji smo dobili na sastanku sa SPC, ali i od Vlade je da oni žele da nastave i da će nastaviti dijalog koji je započet i pokušati da nađu rješenje za ova izuzetno važna pitanja. Možemo samo da podržimo to", rekao je Bilčik.

Na pitanje šta znači da „Brisel neće nametati rješenja, ali da je spreman da pomogne“, Bilčik kaže da je zadovoljan što imaju priliku da budu više angažovani „na terenu“.

"Želimo da budemo više politički angažovani na terenu. Proširenje nije tehnički proces, već uspješno proširenje treba da bude uspješan politički poduhvat, što znači da glavne političke snage u zemlji treba da budu u tom procesu. Postoje važne odluke koje moraju da budu donešene, kako bi se situacija na terenu poboljšala, posebno kada se radi o vladavini prava, medijskoj sceni, o radu institucija kao što je parlament, ali i kada se radi o izbornom procesu. Za ova pitanja mora da postoji široki konsenzus", naveo je slovenački diplomata.

Poziv vlasti

Dodaje da će ukoliko od crnogorske vlade, dobiju poziv da se uključe u dijalog, rado to učiniti.

"Bio sam uključen u interparlamentarni dijalog vlasti i opozicije u Srbiji, imali smo format dijaloga „Žan Mone“ u Sjevernoj Makedoniji, tako da smo srećni da i ovdje pomognemo, ali želim da naglasim da to mora da bude urađeno sa punim saglasjem svih strana i na zahtjev crnogorskih vlasti. Tako da ćemo nastaviti sa dijalogom koji imamo sada i ako bude postojao bilo kakav zahtjev u koji možemo da budemo uključeni bićemo srećni da učestvujemo", objasnio je Bilčik.

Upitan da prokomentariše činjenicu da Crna Gora, kao predvodnik integracija, već godinu dana nije otvorila, niti zatvorila poglavlje u pregovorima sa EU, Bilčik kaže da postoji mnogo posla koji mora da bude urađen na terenu.

"Moja opšta slika je da je Crna Gora jedan od predvodnika procesa ka EU sa velikim potencijalom da bude uspješna kada je u pitanju evropska perspektiva, ali postoji još mnogo posla koji mora da bude urađen na terenu i nadam se da ćemo u narednim godinama, vidjeti posvećenost da se to postigne, jer postoje neki teški zadaci koji moraju biti obavljeni", rekao je Bilčik.

Reforme

Govoreći o poglavlju 8, posljednjem neotvorenom poglavlju u pregovorima sa EU i očekivanjima vlasti da će ono biti otvoreno do kraja godine, Bilčik kaže da postoje mjerila Evropske komisije koja moraju biti zadovoljena da bi se poglavlje otvorilo.

"Mislim da Brisel nije tih po ovom pitanju. Mislim da je jasno naglašeno da je ovo važno pitanje kada se radi o konkurenciji. Postoji važno pitanje koje mora biti riješeno, pitanje koje se tiče državne pomoći Montenegro erlajnzu i naravno kriterijumi moraju biti zadovoljeni da bi se otvorilo poglavlje. Postoje određena mjerila i nadam se da će rješenja za njih biti uskoro pronađena", navodi Bilčik.

On je dodao da i od EU i od Crne Gore očekuje veću posvećenost kada je u pitanju ovo poglavlje.

"Nadam se da ćemo vidjeti više angažovanja i posvećenosti od strane EU, ali i više posvećenosti od strane Crne Gore kada se radi o poglavlju 8. Predvodnik integracija treba da trči, i trčanje mora da počne kada je u pitanju zatvaranje poglavlja. To je ono gdje treba da vidimo više napretka, više reformi, više posvećenosti i to je nešto na šta stalno upozoravamo naše partnere u Crnoj Gori da moraju da urade. Jer dozvolite mi da kažem veoma jasno - naporan rad na proširenju još nije počeo. Moramo da vidimo naporan rad ako želimo da proširenje bude završeno", zaključio je Bilčik.

Subvencije Montenegro erlajnzu jedno od pitanja

Na pitanje da li kašnjenje sa otvaranjem poglavlja 8 ima veze sa državnom pomoći Montenegro erlajnzu, Bilčik kaže da se „neotvaranje poglavlja 8 tiče mjerila koja je zadala Evropska komisija i zemlje članice“.

"Subvencija je jedno od tih pitanja, ali to je u rukama zemalja članica i Evropske komisije, ali dok ova mjerila ne budu zadovoljena, poglavlje neće biti otvoreno. Mi smo bliski partneri, Brisel i Podgorica, i partneri koji žele da uspiju a uspjeh znači da zahtjevi i uslovi moraju biti ispunjeni", ocijenio je Bilčik.

Upitan što bi preporučio crnogorskim vlastima kada je u pitanju nova metodologija pregovaranja sa EU, Bilčik kaže da je na državi da odluči kojom metodologijom će nastaviti pregovore.

"Ja sam evropski političar i mogu samo da ih posavjetujem da preuzmu onu odluku koja će učiniti najbolje za njihove interese a to je da napreduju u zatvaranju poglavlja. To bi moglo da znači i da bi razmatranje nove metodologije pomoglo", zaključio je Bilčik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.