Ljekovita svojstva: Šargarepa liječi neplodnost, anemiju, reguliše varenje...
Ilustracija

Ljekovita svojstva: Šargarepa liječi neplodnost, anemiju, reguliše varenje...

Šargarepa, jedno od povrća koje se svakodnevno koristi u domaćinstvu, potiče sa tla centralne Azije, ali se proširila i na Evropu i Ameriku, i trenutno se gaji u velikom broju zemalja na svim kontinentima. Bogata je materijama koje su blagotvorne za zdravlje.

Nutritivna vrijednost šargarepe

Šargarepa sadrži betakaroten, koji joj obezbjeđuje karakterističnu narandžastu boju. Takođe sadrži dosta vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K; i minerale – kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor. Predstavlja izvor ugljenih hidrata i vlakana. Šargarepa sadrži 40 kalorija na 100g, tako da je efikasna za osobe koje žele da imaju vitku liniju.

Šargarepa – prednosti za zdravlje

Osim što je veoma ukusna namirnica, šargarepa posjeduje i mnoga ljekovita svojstva za organizam, tako da je valja uključiti u svakodnevnu ishranu. Šargarepa je idealna za:

Karijes

Konzumiranje jedne šargarepe nakon svakog obroka, ubija štetne materije u ustima. Čisti zube i eliminiše naslage hrane, sprječava krvarenje desni i pojavu karijesa.

Cirkulacija i visok pritisak

Kompleks vitamina B, prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbjeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Problemi sa varenjem

Konzumiranje svježe šargarepe pojačava proizvodnju pljuvačke i ubrzava probavu, obezbjeđujući potrebne enzime, minerale i vitamine. Spriječava formiranje čireva na želucu i drugih poremećaja u varenju. Sok od svježe cijeđene šargarepe idealan je za grčeve, upalu slijepog crijeva, dispepsiju i druge probleme organa za varenje.

Konstipacija (zatvor)

Ukoliko sok od šargarepe kombinujete sa malo spanaća i limunovog soka, dobićete efikasan napitak za liječenje zatvora. Ova mješavina pročišćava crijeva. Rezultat se ne može očekivati za jedan dan, ali nakon dvije nedelje svakodnevnog konzumiranja primjetićete boljitak.

Dijareja

Čorbice od šargarepe efikasne su za liječenje dijareje (proliva). Organizam snabdijevaju tečnošću i mineralima (natrijum, kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor), čime se spriječava dehidracija uzrokovana dijarejom. Sa druge strane, supe i čorbe od šargarepe spriječavaju nastanak štetnih bakterija u crijevima koje izazivaju povraćanje.

Crijevni paraziti

Šargarepe su neprevaziđene u liječenju crijevnih parazita kod djece. Jedna šolja rendane šargarepe ujutru na prazan želudac, pomaže da se otarasite ovih neprijatnih posjetilaca u crijevima.

Plodnost

Svježe (sirove) šargarepe dobre su za plodnost. Vjeruje se da se neplodnost može izliječiti redovnim konzumiranjem ovog zdravog povrća.

Šargarepa je takođe blagotvorna i za:

– povećanje apetita

– anemiju

– depresiju

– za sprječavanje gasova (jedite šargarepu nakon obroka)

– bolove u stomaku

– olakšavanje tegoba tokom menstrualnog ciklusa

– zdravlje nervnog sistema

– zdravlje arterija – smanjuje visok holesterol

– usporava starenje

– poboljšava vid i zdravlje očiju

– održava ljepotu kože

Sok od šargarepe

Svježe cijeđeni sok od šargarepe dobar je antiseptik. Smanjuje želudačnu kisjelinu i idealan je za osobe koje žele da smršaju. Preporučuje se osobama sa impotencijom i sterilitetom. Ukoliko soku od šargarepe dodate med i cijeđeni limun, dobićete efikasan napitak za liječenje bolesti respiratornih organa (astma, bronhitis).

UPOZORENJE:

Iako šargarepa posjeduje mnoga ljekovita svojstva, njena prekomjerna upotreba može dovesti do pojave stanja nazvanog karotenodermija. Kod karotenodermije, dlanovi, stopala i drugi dijelovi tijela poprimaju narandžastu ili žućkastu boju zbog visokog nivoa betakarotena u krvi. Ukoliko primjetite ovakvu pojavu, smanjite konzumiranje šargarepe i drugih namirnica koje sadrže betakaroten, kako bi se karotenodermija postepeno povukla.

Šargarepa sadrži vitamin A. Kada se ovaj vitamin u velikim količinama unosi u organizam tokom dužeg vremenskog perioda, mogu se javiti simptomi kao što su mučnina, vrtoglavica, povraćanje i glavobolja, koji nam pokazuju da je došlo do hipervitaminoze vitamina A. Ovo veoma ozbiljno stanje nastaje nagomilavanjem toksina u jetri, i zahtijeva stručnu medicinsku pomoć.

Izvor: Zdravisimo.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.