Zbog koronavirusa izvoz u svijetu pao za 47 milijardi dolara
Ilustracija

Agencija UN za trgovinu i ekonomski razvoj

Zbog koronavirusa izvoz u svijetu pao za 47 milijardi dolara

Agencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i ekonomski razvoj saopštila je da je nestašica dijelova za industriju koji se proizvode u Kini zbog izbijanja korona virusa rezultirala padom izvoza iz drugih država u svijetu za 47 milijardi dolara prošlog mjeseca, prenosi AP.

To tijelo UN navodi da podaci kineske privrede pokazuju pad od dva odsto, što je dovelo do nestašice dijelova za auto, hemijsku industriju, industriju komunikacije i ostalih u drugim državama i pada njihovog izvoza, prenosi Beta.

U padu izvoza od 47 milijardi dolara trećinu čini izvoz Evropske unije da 15,6 milijardi dolara, izvoz Sjedinjenih Američkih Država je na 5,8 milijardi i Japan je na trećem mjestu sa padom od skoro 5,2 milijarde dolara.

Poslovna grupa njemačke aviokompanije "Lufthanza" povukla je iz saobraćaja 150 svojih aviona zbog pada broja putnika izazvanog epidemijom novog koronavirusa, objavio je portparol kompanije.

"Zbog epidemije koronavirusa, grupa će na tlu ostaviti 25 dugolinijskih letjelica i 125 aviona za kratke i srednje linije", rekao je on.

Grupa "Lufthansa", koja uz matičnu njemačku firmu, posjeduje i švajcarske, austrijske aviokompanije i kompaniju "Euroving", ima više od 750 aviona širom svijeta.

Prizemljivanje aviona povučenih iz saobraćaja počeće ove nedjelje, dodala je kompanija koja to objašnjava "izuzetnim okolnostima".

Dionice grupe "Lufthanza" u odnosu na prije godinu dana, izgubile su skoro 28 odsto vrijednosti, a u ponedjeljak su opale na najniži nivo od 2016.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.