Jahta iz Italije stigla u Tivat, posada pod zdravstvenim nadzorom
BLACK PEARL na graničnom prelazu Porto Montenegro, foto S.L.

Zbog rizika od širenja koronavirusa

Jahta iz Italije stigla u Tivat, posada pod zdravstvenim nadzorom

Dolazak megajahte „Black Pearl“ koja je jutros uplovila u tivatsku marinu Porto Montenegro dolazeći iz Italije, bio je i prilika da se po prvi put na graničnom prelazu u tom nautičkom centru, primijene mjere pojačanog nadzora zbog rizika od širenja korona virusa, prenosi Boka News.

Impozantni 107 metara dugi trojarbolni jedrenjak koji vije zastavu Kajmanskih Ostrva, u Tivat je juče stigao iz italijanske luke La Specija, pa su naše lučke vlasti 26-to članu posadu „Black Pearla“ proed uobičejenih administrativnih formalnosti vezano za prelazak državne granice na graničnom prelazu Porto Montenegro, podvrgle i pojačanim mjerama zdravstvenog nadzora od strane sanitarne inspekcije.

Iako „Black Pearl“ zbog svije veličine u posadi ima i stalnog brodskog ljekara, te iako niko od članova posade nije pokazivao bilo kakve znake eventualnih zdravstnenih tegoba, svi pomorci sa jahte koja pripada ruskom oligarhu Olegu Burlakovu su pregledani  prije nego što je „Black Pearl“ dobio tzv. slobodan saobraćaj i dozvolu da se veže na mulu 1 Porto Montenegra gdje bi taj brod, kako nezvanično saznaje Boka News, trebao da ostane najmanje mjesec dana.

„Porto Montenegro poštuje i implementira sve kontrolne i preventivne mjere zaštite na svom graničnom prelazu, u skladu sa regulativama države Crne Gore. Zdrastveni nadzor je pojačan na svim prelazima i ulazima u zemlju (aerodromi, putni carinski prelazi i luke), uključujući intervjue sa putnicima i preglede, na osnovu kojih se određuju kriterijumi za njihovo dalje postupanje i brzi zdrastveni test. Svi dolasci putnika iz inostranstva podliježu implementaciji važećih zakona Vlade Crne Gore,a na graničnom prelazu Porto Montenegro strogo se poštuju i implementiraju sve najbolje prakse za preventivu i reagovanje u slučaju primjećenih simptoma COVID-19 virusa.”- rečeno na je tim povodom iz menadžmenta tivatskog nautičko-turističkog centra.

Inače, “Black Pearl” od 2.864 bruto-tone jedan je od najvećih  brodova na svijetu koji koriste moderni tzv. Dyna Rig sistem upravljanja križnim jedrima na svoj tri velika jarbola napravljena od karbonskih vlakana. Jarboli su visine 70 metara i na sebi nose 18 jedara ukupne površine 2.900 kvadrata, sa kojima “Black pearl” po povoljnom vjetru, postiže zadivljujuću maksimalnu brzinu od čak 30 čvorova. Ovaj čelično-aluminijumski brod sagrađen 2016. u brodogradilištu Oceanco u Holandiji karakterističan je i po primjeni brojnih energetski efikasnih tehnoloških riješenja pa je tako u stanju da vozeći na jedra, Atlantski okean preplovi uz utrošak od samo 20 litara dizel goriva za pogon svog agregata koji proizvodi struju za potrebe broda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.