CG jako bliska narodu UAE: Nastavlja se saradnja, moguća povezanost direktnim letom
Sa sastanka

Sekulić u Dubaiju

CG jako bliska narodu UAE: Nastavlja se saradnja, moguća povezanost direktnim letom

Druga sjednica Mješovite komisije za ekonomsku saradnju izmedju Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata održana je 3. i 4. marta 2020. godine u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirat(UAE).

Delegaciju Crne Gore je predvodila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, dok je UAE stranu predvodio ministar ekonomije Sultan bin Sajed al-Mansuri.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, tokom zasijedanja navedene komisije razmatrani su konkretni modaliteti bilateralne ekonomske saradnje u sledećim oblastima: trgovina, investicije, turizam, mala i srednja preduzeća i inovacije, energetika, prosvjeta i nauka, poljoprivreda, kultura i saobraćaj.

Tom prilikom ministarka Sekulić je kazala da su tokom sjednice razgovarali o daljoj ekonomskoj saradnju između Crne Gore  i UAE.

„Osim što su UAE u 2017 i 2018. godini bili najveći investitori u CG  saglasili smo se da postoji jako puno prostora da se saradnja nastavi kroz konkretne projekte u oblasti energetike, turizma, industrije, poljoprivrede. To je jako dobro partnerstvo koje godinama postoji u političkom, diplomatskom i svakom drugom smislu“, rekla je Sekulić.

Ona je kazala da su razgovarali o konkretnim projektima i da se nada da će kroz organizaciju Expo 2020 koji se ove godine održava u Dubaiju imati priliku da prikažemo sve ono što Crna Gora nudi. Pomenula je da su razgovarali i o mogućnosti uvođenja direktnog leta između Podgorice i UAE.

„Važno je pomenuti da UAE ulažu jako puno u sektor istraživanja i razvoja, posebno sa aspekta razvoja novih tehnologija, tako da sam im prenijela naše ideje koje se odnose na osnivanje Regionalnog Centra za hidrokarbonsku terepiju. To je dodatna prilika da saradjujemo i u oblasti nauke i istraživanja“, zaključila je ona.

IMGa7974e12887b6cea84963be6f004ec80V

Ministar ekonomije UAE Sultan bin Sajed al-Mansuri kazao je da se jako raduje saradnji između Crne Gore i UAE i da je Crna Gora jako bliska narodu UAE.

„Postoje strateške veze između ove dvije zemlje koje se godinama grade. Vidimo velike mogućnosti saradnje kroz turizam, trgovinu, poljoprivredu. Razgovarali smo o novoj potencijalnoj saradnji u oblasti inovacija, razvoju malih i srednjih preduzeća. Crna Gora će imati priliku da učestvuje na EXPO 2020 koji se održava u Dubaiju gdje će biti prilike da se predstave crnogorske kompanije i da prikažu ljepotu i mogućnosti Crne Gore”, kazao je on.

On je rekao da je prepoznajući povoljan investicioni ambjent i energetske potencijale u Crnoj Gori, MASDAR kao jedan od najvećih UAE investitora u oblasti obnovljivih izvora energije  izrazio zainteresovanost za proširenje ulaganja u energetski sektor Crne Gore.

IMG9df16e1e7ede290763ea4db3524c2af4V

Na marginama Mješovite komisije ministarka Sekulić  žse susrela sa ministrom ekonomije UAE Sultanom bin Sajed al-Mansurijem.

Nakon zasijedanja navedene Komisije, 4. marta 2020. godine potpisan je Protokol druge sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju izmedju Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.