Kurti: Priština napravila korak naprijed ka dijalogu, Beograd korak nazad
Aljbin Kurti

Povlačenje priznanja Kosova

Kurti: Priština napravila korak naprijed ka dijalogu, Beograd korak nazad

Aljbin Kurti ocijenio je da je Priština napravila korak naprijed ka dijalogu, a Beograd korak nazad nastavkom kampanje u svijetu za povlačenje priznanja Kosova.

"Čak i pošto je Kosovo pokazalo dobru volju ukidanjem takse od 100 odsto na sirovine, Srbija nastavlja sa svojom kampanjom povlačenja priznavanja. Mi ni na koji način nismo prepreka za dijalog i nikad to nismo bili", napisao je Kurti na Tviteru.

On je razgovarao danas sa specijalnim izaslanikom Bijele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i američkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Robertom O’Brajenom, nakon što se u ponedjeljak uveče nije odazvao na njihove telefonske pozive, javljaju prištinski mediji.

Prištinska "Gazeta ekspres" javlja da je Kurti u ponedjeljak uveče odbio da odgovori na telefonske pozive iz Vašingtona.

Izvori iz Kurtijevog kabineta rekli su za portal "Kallxo" da on nije mogao da odgovori na telefonske pozive u ponedjeljak oko ponoći, ali da je taj razgovor obavljen danas.

O'Brajen, koji je u ponedjeljak prisustvovao sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem u Bijeloj kući u Vašingtonu, prije sastanka je pokušao da telefonom dobije Kurtija kako bi razgovarali o taksi na srpske proizvode i nastavku dijaloga sa Beogradom, navodi "Gazeta".

"O'Brajen je nazvao Kurtija da razgovaraju o taksi, ali on se nije javio. Nije se odazvao ni na nekoliko drugih poziva iz Bijele kuće. On narušava odnose", izjavio je neimenovani američki zvanicnik za "Gazetu ekspres".

Kurti je, kako prenosi Kosovo onlajn, u ponedjeljak poslao pismo američkom predsjedniku Donaldu Trampu, u kojem je objasnio svoj plan za djelimično ukidanje takse, iako je to naišlo na negativnu reakciju Grenela, koji zahtijeva potpuno ukidanje taksi na srpsku robu.

 

Izvor: Tanjug

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.