Slovenački parlament dao podršku Janši
Janša, foto: Beta/AP

Novi premijer

Slovenački parlament dao podršku Janši

Slovenački parlament danas je dao podršku predsjedniku Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janezu Janši da postane novi premijer. Janša je dobio glasove 52 od ukupno 90 poslanika.

Slovenački predsjednik Borut Pahor 26. februara je zvanično predložio Janšu za mandatara za sastav nove vlade, pošto su četiri stranke postigle sporazum o formiranju koalicije.

Njegovo imenovanje za mandatara uslijedilo je poslije ostavke u januaru Marjana Šareca na mjesto premijera, pošto je rekao da njegova manjinska vlada ne može dobro da obavlja svoj posao.

Sporazum o koaliciji postigli su SDS, Stranka modernog centra (SMC), Nova Slovenija (NSi) i Demokratska partija penzionera (DeSUS).

Janša sada ima zadatak da sastavi vladu, o čemu parlament opet odlučuje većinom glasova.

Janšina SDS je vodila na slovenačkim parlamentarnim izborima 2018. ali druge grupe u parlamentu su prvobitno odbile da sarađuju sa strankom zbog njenog tvrdog antiimigrantskog stava i desničarskih stavova.

Janša je blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji ga je javno podržao za vrijeme izborne kampanje 2018.

Šezdesetjednogodišnji Janša, koji je postao poznat kao disident u bivšoj Jugoslaviji, već je dva puta bio premijer Slovenije.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.