Novi senzor otkriva srčane smetnje
Ilustracija

Deset dana prije pojave simptoma

Novi senzor otkriva srčane smetnje

Novi “Bluetooth senzor” može da otkrije srčani zastoj 10 dana prije nego što se on dogodi i to sa tačnošću do 80 odsto, pokazalo je istraživanje.

Flaster koji se nosi na grudima djeluje tako što prati ritam srca, kvalitet spavanja, broj koraka i držanje tijela.

Ove podatke šalje u aplikaciju za pametne telefone koja koristi vještačku inteligenciju kako bi postavila parametre za svakog pacijenta.

Odavde se može otkriti kada srčana funkcija počne da se pogoršava prije nego što osoba bude zbrinuta ili doktori otkriju da nešto nije u redu.

Naučnici sa Univerziteta za zdravlje u Juti i sistema zdravstvene zaštite u Salt Lake Sitiju kažu da će tehnologija smanjiti broj hitnih slučajeva.

Naučnici su pratili 100 bolesnika sa zatajenjem srca, prosječne starosti 68 godina, koji su na grudima nosili flaster sa senzorom do tri mjeseca.

Upozorenje se aktivira kada su informacije odstupile od normalnih i ukazivale da se pacijentovo stanje srca pogoršava.

“Ova studija pokazuje da možemo tačno predvidjeti vjerovatnoću hospitalizacije za pogoršanje srčanog zatajenja mnogo prije nego što ljekari i pacijenti znaju da nešto nije u redu”, rekao je vodeći autor studije dr Josef Stehlik.

„Sposobnost da se lako otkriju promjene na srcu dovoljno rano omogućiće ljekarima da započnu brze intervencije koje bi mogle da spriječe ponovnu hospitalizaciju i spriječe pogoršanje srčane insuficijencije, dodao je doktor.

Zatajenje srca znači da organ ne može pravilno da funkcioniše. U nekim slučajevima srce ne može da se snadbe krvlju, u drugim slučajevima nema dovoljno snage da napuni krvlju ostatak tijela.

„Oni pojedinci koji su ponavljali hospitalizacije zbog zatajenja srca imaju značajno višu smrtnost. Čak iako pacijenti prežive, oni imaju lošu funkcionalnu sposobnost, lošu toleranciju na vježbanje i nizak kvalitet života posle hospitalizacija," rekao je koautor studije, dr Bikem Bozkurt.

 

Izvor: Daily Mail

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.