Foto: RCC

Skoplje

"Odgovornost modernog novinarstva da suzbije lažne vijesti, ne da juri za klikovima i lajkovima"

Na regionalnom skupu koje je organizovao RCC u Skoplju vođeni su razgovori o odnosu između radikalizacije, ekstremizma, terorizma i medija i novinarstva

U saopštenju Savjeta za regionalnu saradnju Sarajevo ističe se da su bezbjednosni izazovi našeg doba zaista mnogobrojni, od pojave smrtonosnih virusa i nasilnog ekstremizma, koji često dovodi do terorističkih napada, do lažnih vijesti kojima cilj nije informisanje već obmanjivanje. Takođe važno je naglasiti da se novinarstvo suočava sa još jednom pojavom a to su društveni mediji.

"Pravi izazov za novinare je, naime, kako pronaći način da se umjesto trke za negativnim ili vanrednim vijestima struka usmjeri na posljedice koje lažni ili polovično istinit narativ može imati na društvo. Suština odgovornog novinarstva leži u njegovom uticaju, a ne u broju klikova ili lajkova za određenu priču,“ rekao je Amer Kapetanović, šef Političkog odjeljenja Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) na regionalnoj radionici pod nazivom „Moderno novinarstvo za bezbjednosne izazove modernog doba“ koja se održava danas u Skoplju.

Više od 70 odsto građana regiona smatra da su zloupotreba društvenih medija, lažne vijesti i propaganda bezbjednosna prijetnja, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je Savjet za regionalnu saradnju nedavno sproveo.

Međutim, ovakvi rezultati nisu za ne očekivati zato što je rast ukupnog broja korisnika interneta u konstantom porastu. Brojke koje govore tome u prilog su da je broj korisnika interneta u svijetu premašio četiri milijarde i sada čini 55 odsto svjetske populacije, dok je broj korisnika društvenih mreža veći od tri milijarde. Na Zapadnom Balkanu ove su brojke u porastu. Naime, u periodu od 2000. do 2017. godine zabilježeno je povećanje korištenja interneta do 81 odsto, sa preko 50 odsto korisnika dobi između 18 i 34 godine. 

Učesnike ove radionice su pozdravili ministar ministar bez portfelja zadužen za komunikacije, odgovornost i transparentnost u Vladi Sjeverne Makedonije Robert Popovski, nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma i terorizma u Nacionalnom odboru za suzbijanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma Sjeverne Makedonije Borce Petrevski i šef tima za odnose sa javnošću i komunikacije u Delegaciji Evropske unije u Sjevernoj Makedoniji Aleks Melamed.

Među učesnicima radionice su bili novinari i predstavnici vlasti Zapadnog Balkana zajedno sa domaćim i stranim stručnjacima za bezbjednost, koji su razgovarali o savremenim bezbjednosnim izazovima i medijskoj pažnji koja im se pruža. Oni su razmijenili mišljenja i praktična iskustva o suzbijanju lažnih vijesti i praksi dezinformisanja.

Radionicu je organizovao Savjet za regionalnu saradnju, zajedno sa partnerima, Nacionalnim odborom za suzbijanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma u Sjevernoj Makedoniji i kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za komunikacije, odgovornost i transparentnost u Vladi Sjeverne Makedonije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.