Kad nastupi strah i napad panike kako se smiriti?
Foto: Ilustracija

Kad nastupi strah i napad panike kako se smiriti?

Anksioznost je osećanje ’straha radi straha’, neprijatelj hrabrosti i kamen spoticanja u kojoj god sitaciji se desi.

Anksioznost je nešto što mnogi osjete bar jednom u životu, a ima i osoba koje od tog poremećaja pate svakodevno.

Ukoliko ste jedan od njih, donosimo par savjeta ’prve pomoći’ kada ovakav napad krene.

1. Dišite duboko

Iako zvuči kao izlizana fraza, duboko i lagano disanje zapravo jeste prvi korak u prevazilaženju svake vrste stresa, napada panike i anksioznosti. Zatvorite oči, udahnite duboko u trajanju od otprilike 8 sekundi i isto tako izdahnite, i ovo ponovite nekoliko puta.

2. Popijte čašu ili dve vode

Nedostatak tečnosti u organizmu, pored velikog broja nuspojava, između ostalog uzrokuje i povišen nivo stresa, a da toga nismo ni svjesni. Obezbijedite svom organizmu dovoljnu količinu vode, naročito u ovakvim situacijama.

3. Polako brojte do 10

Čarobna ’moć’ brojanja do 10 zaista ima antistresno dejstvo. Osim što smanjuje količinu bijesa kao što je već poznato, ovaj mali trik pomaže i prilikom napada anksioznosti.

4. Ubijedite sebe da vam nije ništa i da će proći

Da li ste znali da placebo efekat čini barem 28% kompletnog doživljaja ili trenutnog zdravstvenog stanja? Ta činjenica zaista može dosta poslužiti pri napadu anksioznosti. Nakon što ste zatvorli oči i počeli sa dubokim disanjem, govorite sebi da vam zapravo nije ništa i da je sve u vašoj glavi; zatim da će trenutna situacija proći i da Vam strah od kog doslovno nemate ništa dobro može samo odmoći da prevaziđete situaciju. Kažite sebi da će se to čega se plašite desiti bojali se vi ili ne, te da ćete lakše prebroditi ukoliko uspijete da smirite sebe. Mislite na nešto što vas smiruje, ako ste u mogućnosti pustite muziku koja na vas ima smirujući efekat i ubrzo ćete se osjećati bolje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.