Avganistan: Ako talibani ispoštuju dogovor, vratiće se vojnici iz CG
Crnogorski vojnici u Avganistanu

Avganistan: Ako talibani ispoštuju dogovor, vratiće se vojnici iz CG

Sjedinjene Američke Države i talibanski pokret potpisali su juče u Dohi sporazum kojim su utvrđeni uslovi za povlačenje američkih i NATO trupa iz Avganistana.

SAD će, kako je predviđeno sporazumom, početi sa povlačenjem vojske u zamjenu za obavezivanje Talibana da će Avganistan prestati da bude uporište terorističkih napada,piše Pobjeda.

Ako Talibani ispune svoje obećanje, to će označiti i početak povlačenja hiljada američkih i vojnika iz NATO misije "Odlučna podrška" u narednih 14 mjeseci, čime će biti okončano njihovo 18 godina dugo učešće u ratu u Avganistanu.

Crna Gora je dio misije "Odlučna podrška". Trenutno se u Avganistanu nalazi 11. kontingent crnogorske vojske, a jučerašnji sporazum, ukoliko zaživi, značio bi i povlačenje crnogorskih vojnika iz Kabula i Mazari Šarifa.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, komentarišući jučerašnji dogovor, kaže da je misija "Odlučna podrška“ već iscrpila resurse, te da zapadne zemlje koje učestvuju u Avganistanu, čekaju da neko povuče odlučujući potez. Upitan kako će se jučerašnja odluka odraziti na Crnu Goru, Radić objašnjava da, ukoliko saveznici odluče da se povuku, sa njima odlaze i crnogorski vojnici.

"Ako Taliban ispuni svoje, iz Avganistana odlazi NATO, a sa njima i Vojska Crne Gore",kaže Radić za Pobjedu.

"Nakon potpisivanja sporazuma, moglo bi se očekivati da postepeno dođe do deangažovanja snaga NATO i to bi značilo da se povuku zemlje koje su uključene u misiju, s tim što bi se prvo povlačile manje zemlje, a Amerikanci bi ostali zadnji", rekao je Radić.

Dodaje da postoji dogovorena politička solidarnost, te da niko neće biti ostavljen u Avganistanu.

"Sa povlačenjem drugih odlazi i Crna Gora. Naravno, postoji mogućost da se zadrži neki tip angažovanja, savjetnika itd, ali to neće biti ista misiji niti isti format i tada je na Crnoj Gori da procijeni koliko im je to svrsishodno", naveo je Radić.

Riječ je, navodi on, o spoljno – političkim interesima i referencama.

"Ima situacija kada neka zemlja želi da pokaže privrženost saradnji sa nekim državama. I u slučaju Crne Gore bi se mogao desiti neki takav scenario ali samo hipotetički govoreći postoji ta mogućnost da se neka forma prisustva nastavi, ali je jasno da posle ovoliko dugo vremena nema entuzijazma kod evropskih sila koje su angažovane u Avganistanu da se tamo zadrže",istakao je naš sagovornik.

Zaključuje ipak, da je u političkoj i vojnoj istoriji situacija takva da uvijek nešto „mora da se okrene“.

"Politička uslovljavanja su česta, jer politička i vojna istorija je takva da uvijek nešto mora da se okrene. Za sada jasno je da bi to trebala da bude operacija koja se završava",zaključio je Radić.

Crna Gora je svoje vojnike u Avganistan prvi put uputila 2010. godine i od tada je neprekidno prisutna, prvo u ISAF, potom u misiji Resolute Support, uz postepeno povećanje broja naših vojnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.