Naučnici otkrili novu vrstu lava veličine mačke (VIDEO)
Foto: Wikimedia

Naučnici otkrili novu vrstu lava veličine mačke (VIDEO)

Naučnici su otkrili novu vrstu marsupialnog lava koji je živio prije 23 miliona godina u zabačenim dijelovima Australije. Riječ je o životinjskoj vrsti po imenu Lekaneleo ili skraćeno Leo. Krvoločna mačka nekada je lutala Edels Grovom i Riverslijem koji je sada centar svjetske kulturne baštine.

Lekaneleo je jedan od najmanjih marsupialnih lavova. Poznat je po snažnim premolarnim zubima koji su mogli da prođu kroz kost.

Naučnici su vjerovali da je Lekaneleo pripadao rodu "Priscileo roskellyae", ali su paleontolozi Ana Gilespi, Majkl Arčer i Suzan Hend otkrili da je riječ o posebnoj vrsti.

Arčer kaže da su mali, ali su snažni premolarni zubi uticali da se Lekaneleo razlikuje od ostalih vrsta marsupialnog lava.

"Lekaneleo je jedan od najmanjih marupijalnih lavova ikada. Zapravo je bio veličine mačke. Imali su izvanredne, izdužene i vrlo oštre premolarne zube. Ovo je najneobičnija adaptacija ili evolucija mesoždera sisara na planeti" objašnjava Arčer.

Životinje iz prašuma Kvinslenda bojale su se Lekanelea uprkos njegovim dimenzijama. Ne zna se kako bi se sada snašao u divljini, jer ne postoji nijedna vrsta koja je slična Lekaneleu.

Živio je u mirnoj prašumi na kojoj se danas nalazi suvo i snažno nisko rastinje Riverslija. Arčer kaže da je prašuma nestala zbog globalnog zagrijevanja i upozorio da će Australija ostati bez mnogih biljnih vrsta uslijed klimatskih promjena, piše Daily mail.

Riversli je posle posjete Ser Dejvida Atenboroa postao najpoznatija fosilna lokacija u Australiji. Ovde se nalaze dobro očuvani ostaci životinja koje su živjele prije 23 miliona godina.

Marsupialni lavovi nisu usko povezani sa afričkim lavovima ili ugroženim azijskim lavom sa podneblja Indije, jer su se razvili izolovani od ostatka svijeta. Najpoznatija vrsta marsupialnog lava je "Thylacoleo carnifex".

Može se sresti u prirodnjačkim muzejima i najveći je sisar mesožder koji je ikada postojao u Australiji. Prosječna težina iznosila je od 100 do 130 kilograma, a veće jedinke dostizale su do 160 kilograma.

 

Izvor: N.N.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.