Danas je dan kada žene prose muškarce
Ilustracija

Svake prestupne godine

Danas je dan kada žene prose muškarce

Obično se praznici i njihovi datumi ponavljaju svake godine. Ali postoji datum koji se ponavlja tek na četiri godine, svakog 29. februara, svake prestupne godine. Posebno je zanimljiv zbog svoje neobičnosti, jer to je dan kada žene prose muškarce.

Prema finskom vjerovanju, ako žena zaprosi muškarca 29. februara, to će joj donijeti sreću, a ako je muškarac odbije, dužan je da plati simboličnu kaznu, ili da joj nešto kupi.

Kada je papa Grgur 13. proglasio gregorijanski kalendar 1582. godine, i kada je februaru mjesecu dodat još jedan dan, 29. februar, pojavili su se vickasti predlozi...

Britanci su napravili satiričnu pozorišnu predstavu u kojoj se isticalo da bi žene na taj dan trebalo da zamijene suknje pantalonama i da se ponašaju kao muškarci.

I tako su žene od 18. vijeka, 29. februar koristile kao priliku da zaprose muškarce. Tradicija, koju nazivaju „Dan mladoženja", sve je popularnija u Velikoj Britaniji.

Pravilo je da su muškarci inicijatori prosidbe. Samo pet odsto žena u Americi pitalo je svoje muškarce da se ožene njima. Neka od istraživanja navode da bi više od polovine muškaraca odbilo prosidbu.

„U stvari, ne znam, ali kada bolje razmislim, bolje da sam ja prosila njih, mislim moje buduće muževe“, komentari su nekih od izabranica ljepšeg pola.

„Takozvana ženska prosidba ne bi trebalo da u modernom dobu bude neki veći društveni problem, naročito ako imamo u vidu stremljenje ka jednakosti oba pola i njihovim pravima.

Ne vidim ništa loše u tome da žena prisvoji navodno pravo da muškarca, za koga smatra da je čovjek njenog života, i pita za brak. Možda neki smatraju da se za tu vrstu prosidbe obično odluče jake i moćne žene, mada je činjenica da se dešava da i žene koje iz nekih razloga, kao što je nemogućnost, finansijski problemi pa i trudnoća – riješe da zaprose muškarca i tu nema romantike“, kaže za Internet portal RTS-a profesorka Gordana Adamović.

Danas to nije ništa neobično, ali nekada je „ženska prosidba“ bila baš nedopustiva.

Uzbuđenje, iznenađenje, romantika, prsten i... eto... to je to. Budi moja ili moj, do kraja života ili... nije ni važno. Poznate žene koje su zaprosile muškarce su Britni Spirs, Ža Ža Gabor, senatorka Elizabet Voren.

Ža Ža Gabor

Legende, vjerovanja, 12 pari rukavica

Istorijski gledano, legenda o tome da žena preuzima inicijativu datira iz Irske, iz petog vijeka. Nastao je kada je sveta Brigita sklopila sporazum sa Sv. Patrikom, kako bi vratila ravnotežu u muško-ženske odnose.

Smatrala je da žene predugo čekaju na prosidbu svojih muškaraca, pa na prestupni dan mogu da preuzmu inicijativu.

Prema jednom škotskom zakonu iz 13. vijeka, kada žene koje preuzmu inicijativu prosidbe, a budu odbijene, muškarac mora da kupi 12 pari rukavica kako bi žena pokrila ruke na kojima nema vjereničkog prstena. Postoji još jedno vjerovanje o tome kako je tradicija ženske prosidbe počela. Kraljica Škotske Margaret, 1288. godine, donijela je zakon koji je ženama dozvolio da zaprose muškarca.

„Iako su mnoge rodne uloge u društvu počele da se mijenjaju, prosidba je nešto što je ostalo prilično statično u poređenju sa svim ostalim oblastima“, tvrdi Rejčel Robnet, profesorka psihologije na Univerzitetu Nevade u Las Vegasu.

Američka pjevačica Pink je 2005. godine na veoma originalan način zaprosila tadašnjeg dečka, a sadašnjeg supruga Kerija Harta. Čuveni motociklista vozio je jednu od trka i tokom trećeg kruga vidio je da njegova partnerka drži u ruci plakat s natpisom: "Želiš li da se oženiš mnome?"

U prvom trenutku pomislio je da se šali, a onda je uslijedio i naredni natpis koji je glasio: "Ozbiljna sam!" Tada je naglo zaustavio motor, zamalo da se tom prilikom nije povrijedio i tako završio učešće u trci ne bi li odgovorio svojoj djevojci.

„Bio sam ponosan na nju i divio joj se zbog hrabrosti. Ona je za mene najbolja žena na svijetu“, rekao je Hart.

Britni Spirs

Glumica i pjevačica Dženifer Hadson spada u hrabre žene. Ona je svog dugogodišnjeg dečka Dejvida Otungu zaprosila na njegov 29. rođendan i tom prilikom mu poklonila dijamantski prsten od pet karata koji su specijalno za tu priliku napravili majstori čuvene juvelirnice "Lane".

Dženifer Hadson

Istini za volju, on je nju zaprosio prvi i to pet mjeseci ranije, na njen rođendan, ali ga je ljepotica odbila, da bi mu kasnije postavila isto pitanje. Zanimljivo je da ovaj par nikada nije otišao pred oltar iako su 2009. godine dobili sina Dejvida Džuniora.

„Njihova prosidba bila je vrlo sentimentalna i romantična. Prsten je ručno izrađen od platine i dijamanata. Dženifer i ja razmatrali smo razna dizajnerska rješenja, mnogo smo razgovarali i smišljali kako bi trebalo da izgleda savršeni prsten. Jedino nismo znali veličinu pa smo napravili nešto veći, ali brzo su došli u našu radnju kako bi ga smanjili. Bili su toliko slatki, a on je bio zaštitnički nastrojen prema njoj. Vidjelo se da je srećan što mu je glumica postavila to pitanje“, otkrio je jedan od zlatara.

Izvor: RTS

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.