Amfilohije: Đukanović i Marković da povuku anticrnogorski i antisrpski Zakon i da pobijedi bratska ljubav

Svetosimeonski sabor u Podgorici

Amfilohije: Đukanović i Marković da povuku anticrnogorski i antisrpski Zakon i da pobijedi bratska ljubav

Mitropoloit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je predsjednika države Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića da povuku, kako je kazao, bezbožni Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

U Podgorici se održava Svetosimeonski sabor a poslije liturgije u hramu Hristovog vaskrsenja održana je litija do Nemanjinog grada, koju je predvodio mitropolit kijevski Onufrije.

Velikom broju okupljenih vjernika obratio se Mitropolit Amfilohije koji je pozdravio je i poželio dobodošlicu svim arhijerejima koji su došli.

“Ovdje susreću i susretaće se sveci i sa juga i sa istoka, i sa zapada i sjevera u ime vaskrsloga Hrista Gospoda. To jeste Crkva Božija koja nema granica, ni Grka ni Jevreja, ni roba ni slobodnjaka. već je sve jedno – čovjek Gospod Isus Hristos”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

On je rekao da od premijera i predsjednika Crne Gore očekuje da povuku, kako je kazao, "bezbožni, anticrnogorski, antievropski, antisrpski i antivaseljenski zakon, radi njihovh obraza".

“I da pobijedi bratska ljubav. Nadamo se da će povući zakon, ako žele da sačuvaju obraz. Ako hoće da izgube obraz i dušu i budu najsramnija grupa koja je vladala Crnom Gorom, onda mogu i tako”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

DSC1698

Mitropolit Onufrije je srdačno čestitao prepodobnog Simeona Mirotočivog i 800 goodina od rukopoloženja Svetog Save za Arhiepiskopa srpskog i osnivanja Episkopije zetske današnje Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Crna Gora je jedna veoma interesantna država, koja je poznata po svojoj živopisnoj prirodi, bogatoj kulturi i zanimljivoj arhitekturi raznih epoha, a poznata je i po dobrim, lijepim i hrabrim ljudima”, kazao je on

Podsjetio je da su o ljepotama Crne Gore pisali mnogi poznati pjesnici i pisci.

“Ima puno zapisa o njenom hrabrom i silnom narodu koji je oduvijek čuvao svetu pravoslavnu vjeru. U Crnoj Gori se nalaze mnoge drevne svetinje, hramovi i svete obitelji, koji su uneseni u listu međunarodnog nasleđa, da bi buduća pokoljenja mogla da izučavaju istoriju hodeći po živim svjedočanstvima vremena. Takva kulturna mnogoobraznost i mnogovjekovna duhovna tradicija, nesumnjivo razvijaju ljubav vjerujućih Crnogoraca prema Bogu i NJegovoj svetoj Pravoslavnoj crkvi”, kazao je on.

Dodao je da u Crnoj Gori mnogo stoljeća, svoju duhovnu i spasiteljsku misiju, nosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

“Narod Crne Gore je od Svetog Simeona umio da naslijedi odanost pravoslavnoj vjeri i iskreno stremljenje bogougodnom životu”, kazao je Onufrije.

Naglasio je da za 800 godina od dana utvrđenja episkopija u Crnoj Gori, koje je utvrdio Sveti Sava Srpski, bilo je mnogo radosnih i tužnih događaja. Istakao je i da danas naši narodi prolaze kroz mnoga velika iskušenja. Dodao je da "smo čvrsto uvjereni da je ljubav Božija prema ljudskom rodu neizmjerna i ništa ne može da nas odvoji od ljubavi Božije – ni tuga, ni gonjenje, ni hvadnoća ni vrućina."

00205a84b576470f0f864f63fd86b39ec8768dae3f4109bfc46fa9dc637dec0d60360144e9fd41080x675

“Molimo se da u Crnoj Gori i Ukrajini prestane sa gonjenjem Crkve. Prilježno se molimo Bogu i NJegovoj Svetoj majci i svim svetima, da nastane otkravljenje zlih srca i da u najskorije vrijeme nastupi mir i blagoslov u našim Crkvama.", kazao je mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije koji je mItropolitu Amfilohiju predao dar za Patrijarha srpskog Irineja – ikonu svetitelja kijevo-prečerskih, sa česticama njihovih svetih moštiju.

Mitropolitu Amfilohiju je poklonio ikonu Svetog Vladimira, sveštenomučenika kijevskog.Amfilohije je u predstojatelju Ukrajinske pravoslavne crkve poklonio repliku čuvene Podgoričke čaše, koja je pronađena u Podgorici u 4 vijeku, čiji original se nalazi u Sankt Peterburgu. Replika je rađena 2013. povodom osvećenja podgoričkog sabornog hrama.  Poklonio mu je i malo arhijerejsko odjejanije, ručni rad sestrinstva manastira Duljevo.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.