Bespovratnu podršku da nabave stoku mogu dobiti i početnici
Foto: MPRR

Bespovratnu podršku da nabave stoku mogu dobiti i početnici

Poljoprivredni proizvođači od danas mogu početi sa podnošenjem zahtjeva za dobijanje bespovratne podrške za nabavku novih grla stoke, u skladu sa objavljenim Javnim pozivom za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za 2020. godinu.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja istakli su da svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu dobiti podršku za nabavku steonih junica u čistoj rasi. Takođe navodi se da mogućnost dobijanja podrške imaju i početnici, u cilju započinjanja stočarske proizvodnje.

"Podrška Ministarstva iznosi maksimalno do 50% od vrijednosti investicije za poljoprivrednike koji prvi put ostvaruju podršku po ovom javnom pozivu. Za gazdinstva koja su prethodnih godina već koristila ovu vrstu podrške, mogu ostvariti bespovratnu podršku do 30% investicije", saopštili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva takođe objašnjavaju da kroz Agrobudžet za 2020. godinu nastavljaju podršku za unaprijeđenje stočnog fonda, u cilju nastavka pozitivnih trendova u stočarskoj proizvodnji - povećanja broja grla, daljeg ukrupnjavanja farmi i povećanja učešća produktivnijih rasa. Oni su pojasnili da je dobra pretpostavka za povećanje broja mlječnih grla na farmama i proizvodnje sirovog mlijeka jer je evidentno povećanje kapaciteta prerađivačkih pogona u mljekarstvu.

U ovom sektoru su prepoznali potrebu da jačaju postojeće i stvaraju nove kooperante u sektoru mljekarstva, što će uz brojne mjere podrške za unapređenje kvaliteta mlijeka, omogućiti dalji rast konkuretnosti u ovoj oblasti. 

"Ovim Javnim pozivom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podrške. Korisnici podrške ovog Javnog poziva, moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava i imati upisano minimum 3ha poljoprivrednih površina i objekat za smještaj stoke, i to najkasnije do 28. marta 2020. godine, do kada traje javni poziv. Takođe korisnici moraju zadovoljiti i uslove za držanje stoke u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i ispunjavanju standarda dobre poljoprivredne prakse", zaključuje se u saopštenju.

U saopštenju stoji da će u slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.