Dodatno unaprijediti odbrambene sposobnosti i kapacitete

Dodatno unaprijediti odbrambene sposobnosti i kapacitete

Delegacija Ministarstva odbrane učestovala je na drugim multilateralnim odbrambenim konsultacijama sa državama članicama NATO, održanim u sjedištu NATO u Briselu.

Multilateralnim konsultacijama je predsjedavao direktor NATO Direktorata za planiranje odbrane, Pol Severo  dok je na čelu delegacije Crne Gore bio direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane u Ministarstvu odbrane, Ivica Ivanović.

Tom prilikom, Ivanović je istakao da “Ministarstvo odbrane ostaje snažno posvećeno modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema, te da konstantno ulaže u jačanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore, odgovorno pristupajući ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti, jer na taj način ulaže u sigurniju budućnost Crne Gore i daje doprinos budućnosti Alijanse”.

U prilog tome, naveo je činjenicu da je Ministarstvo u prethodnom periodu pokrenulo i realizovalo značajne projekte opremanja i modernizacije, od kojih su svakako najznačajniji nabavka 67 lako oklopnih vozila pješadije i opremanje istih borbenim sredstvima i sistemima, nabavka helikoptera, konverzija raketne topovnjače u patrolni brod i dr. Takođe, naglasio je da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastaviti da ulažu maksimalne napore kako bi dodatno unaprijedili odbrambene sposobnosti i kapacitete i time stvorili uslove za dosljedno ispunjavanje obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti.

"Na multilateralnim konsultacijama je zaključeno da je Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u Alijansi, u relativno kratkom periodu, značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti i time potvrdila status odgovornog i kredibilnog saveznika. Predstavnici država članica NATO pohvalili su napore koje Crna Gora ulaže u dalje jačanje odbrambenih sposobnosti, implementaciju dodijeljenih ciljeva sposobnosti i stvaranje uslova za puni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Multilateralne konsultacije predstavljaju dio finalne faze četvorogodišnjeg ciklusa NATO procesa odbrambenog planiranja (NATO Defense Planning Process), koji je započet 2016.

"Cilj konsultacija je sagledavanje cjelokupnih odbrambenih sposobnosti NATO članica i stepena primjene preuzetih nacionalnih obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti. Zaključci sa multilateralnih konsultacija predstavljaju i polaznu osnovu za izradu izvještaja o odbrambenim sposobnostima država članica NATO, koji će biti usvojeni na sastanku ministara odbrane, u junu 2020. godine", saopšteno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.