Crnogorska kinematografija na Evropskom filmskom festivalu u Berlinu
Foto: FCCG

Crnogorska kinematografija na Evropskom filmskom festivalu u Berlinu

Jubilarni 70. Internacionalni filmski festival – Berlinale 2020, otvoren je 20. februara projekcijom filma “My Salinger Year“ kanadskog režisera Filipa Falardea.

U saopštenju Filmskog centra CG istakli su da u okviru Berlinale-a 2020, Crna Gora je po prvi put nastupila kao izlagač na Evropskom filmskom marketu. Filmski centar Crne Gore je na svom EFM štandu predstavio aktuelnu crnogorsku kinematografiju brojnim evropskim filmskim profesionalcima, izlagačima i posjetiocima.

"Na štandu se mogu naći informacije o aktuelnim crnogorskim produkcijama i koprodukcijama, festivalima, filmskim lokacijama, pogodnostima u vezi sa snimanjem u Crnoj Gori, kontaktima. EFM omogućio je crnogorskim predstavnicima da ugoste sve zainteresovane, trenutne i potencijalne partnere, te da proces umrežavanja sa autorima, producentima, stručnjacima u oblasti filma učine lakšim i bržim, u cilju uspostavljanja novih saradnji", navodi se u saopštenju.

filmberlin

Izvor: FCCG

Predstavnici Filmskog centra Crne Gore održali su brojne sastanke sa filmskim profesionalcima koji prisustvuju Evropskom filmskom marketu u okviru Berlinale-a 2020, kao i sa saradnicima iz mreža i ogranizacija čiji je Filmski centar član ili partner, a među kojima su: "Eurimages, EFAD – European Film Agency Directors, EFP – European Film Promotion, EFA – European Film Academy, FNE – Film New Europe i druge", dodaje se u saopštenju.

Iz FCCG su objasnili da su se na ovogodišnjem Berlinale-u pokrenule i nove inicijative koje okupljaju filmske centre iz regiona, usmjerene ka daljem umrežavanju i stvaranju povoljnijeg kinematografskog ambijenta. Takođe, predstavnik MEDIA deska Crne Gore (Creative Europe) učestvuje u aktivnostima u vezi sa CE potprogramom MEDIA, a planirane su i dalje konferencije i seminari.

"U programu ovogodišnjeg Berlinale-a, našao se i film “Minamata” u režiji Endrjua Levitasa, u kom glavu ulogu tumači filmska zvijezda Džoni Dep. Dio ovog filma je prošlog ljeta sniman na crnogorskim lokacijama - Ostrvo cvijeća, tivatska Župa i plaža Kalardovo. U zvaničnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinala, u trci za “Zlatnog medvjeda“ je 18 filmova iz isto toliko zemalja, a pobjednici će biti poznati 29. februara", zaključuju u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.