Nekadašnji vojni kompleks Cerovo biće regionalni hab: Osnažiće razvoj kreativnih industrija na sjeveru(FOTO)
Lokacija regionalnog haba

Dalja valorizacija tržišno orijentisanih kulturnih proizvoda i preduzetničkih proizvodnih pogona

Nekadašnji vojni kompleks Cerovo biće regionalni hab: Osnažiće razvoj kreativnih industrija na sjeveru(FOTO)

"Uspostavljanjem regionalnog haba u Bijelom Polju želimo da strateški, infrastrukturno, administrativno i programski osnažimo i afirmišemo razvoj kreativnih i kulturnih industrija u sjevernom dijelu naše države“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon sjednice Vlade Crne Gore, na kojoj je usvojena Informacija o aktivnostima na uspostavljanju kreativnog haba u Bijelom Polju.

Bogdanović je naglasio da je Vlada ovim još jednom pokazala posvećenost realizaciji javnih politika koje za cilj imaju valorizaciju našeg izdašnog kreativnog potencijala, sa posebnom pažnjom na sjever Crne Gore.

bogdanovic

Bogdanović

Pojasnio je da je Informacija o aktivnostima na uspostavljanju regionalnog kreativnog haba u Bijelom Polju usvojena kako bi se stvorili uslovi za realizaciju prve faze projekta.

Ta faza, kako je istakao, odnosi se na sprovođenje Međunarodnog otvorenog konkursa za izradu Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja adaptacije nekadašnjeg vojnog kompleksa Cerovo u funkciji uspostavljanja haba i izradu studije održivosti sa prijedlogom njegovog modela upravljanja i finansiranja.

„Kompleks Cerovo u Bijelom Polju, identifikovan je kao idealna lokacija za uspostavljanje jednog ovakvog regionalnog haba, koji će obezbijediti uslove za razvoj širokog spektra aktivnosti - kako u oblasti kreative i inovacija, tako i u oblastima proizvodnje i preduzetništva. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, predloženo je da upravo ovaj lokalitet bude i mjesto na kome će biti postavljeni nacionalni paviljoni Crne Gore sa svjetskih izložbi EXPO, čime se dodatno povećava atraktivnost ovog lokaliteta i kao turističke destinacije“ kazao je Bogdanović.

8824174510705197566370845890353105920327680o

Dodao je i da je u cilju afirmacije sjeverne regije na polju proizvodnje i stvaranja ambijenta za djelovanje savremenih oblika stvaralaštva u domenu dizajna, arhitekture, vizuelnih umjetnosti i ICT-a, Bijelo Polje prepoznato kao opština koja može da obezbijedi prostornu, infrastrukturnu i administrativnu podršku za uspostavljanje kreativnog haba koji će biti na raspolaganju ne samo lokalnim akterima, već i akterima šire regije.

8783181710705197366370864117374212241358848o

Ministar je napomenuo i da je Ministarstvo kulture u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori sprovelo opsežno istraživanje i mapiranje kapaciteta kulturnih aktera koji djeluju u različitim stvaralačkim i kreativnim djelatnostima na teritoriji opštine Bijelo Polje i okoline.

„Upravo ovo istraživanje pokazalo je neophodnost uspostavljanja infrastrukturne osnove, koja će omogućiti dalju valorizaciju tržišno orijentisanih kulturnih proizvoda i preduzetničkih proizvodnih pogona, koji će kroz saradnju sa kreativnim sektorom obezbijediti otvaranje održivih biznisa u kulturi na sjeveru Crne Gore“, kazao je Bogdanović.

8809744310705197766370822752659632521478144o

Program razvoja kulture 2016-2020, kao strateški dokument Ministarstva kulture, kako je podsjetio, prepoznao je kreativne industrije kao jednu od oblasti koje treba da doprinesu valorizaciji kreativnog i kulturnog potencijala kojim raspolažemo. Kao posebno važan segment potrebne podrške kreativnom sektoru, prepoznata je potreba za obezbjeđivanjem prostora za rad aktera, kroz generisanje neophodne infrastrukture u vidu kreativnih habova, kao ambijenta u kojem autor stvara, dijeli iskustva sa drugim „stanarima“ haba i producira proizvod.

„To je bio motiv da se nakon detaljne analize i raspoloživih resursa opredijelimo da u Crnoj Gori uspostavimo četiri kreativna haba sa rezidencijom i jednu samostalnu rezidenciju, od čega će dva kompleksa biti na sjeveru Crne Gore“, kazao je Bogdanović.
 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.