Radulović: Nema indikatora smanjenja broja turista zbog virusa
Žarko Radulović

Radulović: Nema indikatora smanjenja broja turista zbog virusa

U crnogorskim hotelima, za sada, nema indikatora da bi moglo doći do smanjenja broja turista, usljed pojave koronavirusa u svijetu, saopštio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović.

“Kada je riječ o hotelima, naročito u destinacijama poput naše, koje su na ovom dijelu planete atraktivne zbog svoje odmorišne - ljetnje sezone, nema nekih indikatora da bi nešto dramatično moglo da se desi, poput smanjenja broja dolazaka”, rekao je Radulović agenciji Mina.

On smatra da se koronavirus, ipak, ne smije potcijeniti, ni precijeniti, već da se situacija mora realno sagledati.

“Očigledno je da je širom svijeta zavladala panika i to u najvećim turističkim destinacijama u kojima su boravili kineski turisti, ali ne samo oni. U ovom trenutku najviše štete imaju kruzing i avio kompanije”, saopštio je Radulović.

On je dodao da je do takozvanog špica sezona ostalo mjesec i po do dva, pri čemu virus, po svemu sudeći, slabi.

“Ohrabruje i najnovija statistika i procjene nekih stručnjaka prema kojima čak i u Kini, zemlji žarištu turizma, od deset hiljada Kineza može da oboli njih pet, i podsjećanje da su neki sezonski tipovi virusa opasniji od trenutno aktuelnog”, rekao je Radulović.

On je naveo da u takvoj epidemiološkoj situaciji čine sve da djeluju preventivno.

“Revnosno pratimo i slijedimo preporuke Instituta za javno zdravlje”, kazao je Radulović, koji je i suvlasnik hotelske grupe Montenegrostars.

On je kazao da je većina preporuka već dio redovnih higijenskih procedura koje hotelska grupa Montenegrostars primjenjuje još od 2007. godine u svojim hotelima, kada je prva i uvela HAACP standard.

“HAACP je sistem bezbjednosti hrane, koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda, ali i preporuke sistema ISO 9001”, precizirao je Radulović.

Prema njegovim riječima, jedna od uobičajenih procedura koja se striktno primjenjuje i nadzire je redovno pranje ruku.

“U te svrhe, pored standardnih sanitarnih mjesta u svim hotelima godinama unazad koristi se više od 200 aparata sa antibakterijskim sapunima i dezinficijensima. Takođe, dio redovne radne procedure je ona da bilo koji zaposleni koji osjeti i najblaži vid kožnih, respiratornih ili stomačnih tegoba ne dolazi na posao sve dok to ne odobri ljekar uz odgovarajući izvještaj”, rekao je Radulović.

On je naveo da prostor za pojačanu prevenciju ostaje samo u pogledu intenzivnijeg čišćenja odgovarajućim dezinficijensima svih predmeta na javnim i u radnim prostorima, počevši od najsitnijih detalja, poput tipki u liftovima, raznih tastera i prekidača do hvataljki za hranu.

“Uz to, svi zaposleni su dodatno informisani o do sada dostupnim podacima o virusu, kao i o tome šta, kako, kada i zašto uraditi u cilju prevencije rizika, posebno o ličnoj odgovornosti”, kazao je Radulović.

On je, govoreći o dolasku turista u Montenegrostars, saopštio da je planirano da zimska popunjenost bude preko 60 odsto, jer su prve velike grupe kineskih turista, od 300 putnika, trebalo da krenu krajem februara i borave po osam dana.

“Dolazak nijesu otkazali, već odgodili za maj. Ne znam da li to znači da se nadaju ili da vjeruju da će do tada epidemiološka slika biti mnogo bolja, ali otkazivanja nije bilo”, zaključio je Radulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.