Gošović: Presuda Dragici Perović doprinos legalizaciji bezakonja
Neven Gošović

Gošović: Presuda Dragici Perović doprinos legalizaciji bezakonja

Upravni sud Crne Gore, nakon proteka skoro osam mjeseci od dana podnesene tužbe, odlučio je da je odluka Skupštine opštine Kotor o razrješenju Dragice Perović, predsjednice Skupštine opštine, donesena na zakonit način, kazao je Neven Gošović, član Predsjedništva Demokrata.

"U sudstvu postoji tradicionalna maksima da "sudija govori svojom presudom”. Donesenom presudom, sudije vijeća Upravnog suda rekli su sve dokle smo kao društvo stigli u reformi pravosuđa, i do koje mjere je ugrožena nezavisnost, nepristrasnost, savjesnost u odlučivanju,  integritet sudija i integritet samog Upravnog suda. Riječ je o presudi u kojoj nije ispisan zakon, pravo i pravda. Presudi čije je obrazloženje u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i propisima Skupštine opštine Kotor", kaže Gošović.

Donesenom presudom kako navodi Gošović, sud konstatuje da je grupa od 17 odbornika u skupštini opštine Kotor, dana 05.06.2019. godine podnijela Predlog za razrješenje Dragice Perović - predsjednice Skupštine opštine Kotor, i da je ista grupa odbornika dana 13.06.2019. godine podnijela Zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine opštine Kotor sa tačkom dnevnog reda: Predlog odluke o razrješenju predsjednice Skupštine opštine Kotor.  

"S tim u vezi sud je, bez ikakvog pravnog i činjeničnog utemeljenja ocijenio da je Dragica Perović bila dužna sazvati sjednicu Skupštine opštine Kotor u roku od 15 dana od dana podnošenja predloga za njeno razrješenje.Takvu ocjenu sud potkrepljuje netačnom, skandaloznom ocjenom, da je Predlog za razrješenje predsjednice Skupštine opštine Kotor sadržao zahtjev za sazivanje sjednice skupštine opštine. Isto je urađeno, iako je postupajućim sudijama bilo dobro poznato da je naznačenu obavezu, saglasno važećim propisima, predsjednica Skupštine opštine Kotor bila dužna izvršiti u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva grupe odbornika za sazivanje sjednice skupštine opštine, što je Dragica Perović i učinila. 
Više je nego jasno da u postupku donošenja predmetne presude samostalnost suda i pravilna primjena zakona nije postojala", kaže Gošović.

Takva presuda predstavlja kako dodaje on doprinos legalizaciji bezakonja, "koje već duže vrijeme sprovodi, silom neprava, i političkom korupcijom formirana odbornička većina u Skupštini opštini Kotor". 

"Na navedeni način donesena presuda pokazuje i do koje mjere je ogrezao diktatorski režim u Crnoj Gori u gaženju sudske nezavisnosti kao preduslova vladavine prava i osnovne garancije pravičnog suđenja.

Vjerujući da će pravda ipak biti dostižna, već danas Vrhovnom sudu Crne Gore podnijećemo Zahtjev za preispitivanje predmetne presude Upravnog suda", zaključuje Gošović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.