Da li su tetovaže štetne po zdravlje ili su bezazlen ukras na tijelu?
Ilustracija

Da li su tetovaže štetne po zdravlje ili su bezazlen ukras na tijelu?

Tetoviranje je u zadnje vrijeme postalo uobičajeno. Ostavimo li po strani estetiku, trebalo bi da se zapitamo da li je u pitanju tek bezazlen ukras na tijelu ili potcijenjen zdravstveni rizik.

"Za mene je riječ o tjelesnoj povredi", kaže njemački dermatolog Kristof Lajbih i tvrdi da tetoviranje s medicinskog gledišta definitivno ne preporučuje.

Kaže da je puno razloga za takvu procjenu, a jedan od glavnih su boje za tetoviranje, koje nisu bezbjednosno testirane, prenosi Hina.

"A samo zato jer nešto nije zabranjeno, ne znači istovremeno i da je dobro", dodaje.

Boje se unose ubodima u kožu. Sastojci u boji potom se mogu da nakupe u organima i u limfnim čvorovima, kaže Lajbih i dodaje da boje mogu da uzrokuju alergijsku reakciju, pa čak i anafilaktički šok.

Alergije uzrokovane supstancama u mastilu mogu da imaju potencijalno kancerogeni, mutageni i reproduktivni toksični efekat.

Štaviše, tetoviranje uzrokuje rane koje se, zavisno od sanitarnih uslova u salonu, mogu da inficiraju, ističe Lajbih.

Velike tetovaže mogu da prekriju mladeže i tako da otežaju uočavanje promjena na njima, što je važno za rano otkrivanje raka kože.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.