Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć Lejletu-r-Regaib: Noć dova, nade i želja
Foto: Ilustracija

U susret Ramazanu

Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć Lejletu-r-Regaib: Noć dova, nade i želja

Muslimani širom svijeta večeras prigodnim vjerskim aktivnostima obilježavaju mubarek noć Lejletu-r-Regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta.

Prema kalendaru Islamske zajednice, večeras se obilježava Lejletu-r-regaib, jedna od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku, javlja Anadolija.

To je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s. U narodu se naziva noć želja, a obilježava se dovama, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima, podsjećaju iz Islamske zajednice u BiH.

"Lejletu-r-regaib je i noć dova, želja i nade. Imajući na umu da je dova Allahu, dž. š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje; nemojmo propustiti da u noći Lejletu-r-regaiba dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket. Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog", navodi se u saopštenju.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini te se, shodno tome, one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana.

Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana, mjeseca posta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.