Bilčik i Brajović

Završen Osamnaesti sastanak POSP-a

"Pitanje vjerskih zajednica isključivo u nadležnosti CG, politički bojkot nije rješenje"

Osamnaesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP), kojim su kopredsjedavali predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i šef delegacije Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, završen je usvajanjem Deklaracije i preporuka od strane crnogorskih i evropskih poslanika.

Drugog dana 18. POSP-a poslanici su razmijenili mišljenja o izazovima na polju životne sredine i klimatskih promjena i položaju mladih u Crnoj Gori, sa fokusom na obrazovne vještine, nezaposlenost i „odliv mozgova“.

 „Činjenicu da je Odbor za stabilizaciju i pridruživanje usvojio Deklaraciju i preporuke po četvrti put zaredom, kao i da su poslanici oba parlamenta bili u prilici da vode iskrenu i konstruktivnu debatu, smatramo pozitivnim znakom. Pozdravljamo nepokolebljivu predanost Evropskog parlamenta i Evropske komisije održavanju zamaha procesa proširenja i što je novi prijedlog Komisije od 5. februara o revidiranoj metodologiji proširenja ponovo potvrdio perspektivu punopravnog članstva u EU zasnovanog na zaslugama i činjenicu da se pregovarački okvir za Crnu Goru neće mijenjati bez njene saglasnosti", navodi se u zajedničkom saopštenju o 18. sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.

Brajović i Bilčik konstatuju sa zadovoljstvom da je Crna Gora, sa 32 otvorena pregovaračka poglavlja od 33 i tri privremeno zatvorena, zemlja koja je najviše napredovala u pregovaračkom procesu.

Oni su izrazili žaljenje što tokom 2019. godine nije otvoreno jedino preostalo pregovaračko poglavlje.

"Izražavamo žaljenje što privremeni parlamentarni Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije mogao da uspješno završi svoj rad prije nego što mu je istekao mandat 18. decembra 2019. godine. Privremeni skupštinski odbor je imao značajnu ulogu u poboljšanju postojećeg izbornog okvira, i podsjećamo na odgovornost svih političkih snaga zastupljenih u Skupštini da se u potpunosti ispune preostale preporuke posmatračkih misija OEBS/ODIHR-a. Ističemo da je veoma važno da se politički dijalog odvija u Skupštini Crne Gore. Stoga, ponavljamo da politički bojkot nije rješenje i pozivamo sve opozicione poslanike da zauzmu svoja mjesta u Skupštini i učestvuju u predstojećim sastancima POSP-a, kao i u predstojećim opštinskim i parlamentarnim izborima, koji će se održati u aprilu odnosno najkasnije do novembra 2020. godine", istakli su Brajović i Bilčik u zajedničkoj izjavi.

252202023

Kako se ističe, Evropski parlament nastavlja da podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i očekuje konkretne i opipljive rezultate u ključnim oblastima vladavine prava, što je i dalje od glavnog značaja u određivanju brzine ulaska Crne Gore u EU.

"Uporni izazovi u oblasti slobode izražavanja moraju se rješavati kao prioritetno pitanje, uključujući istrage i procesuiranje odgovornih za napade na novinare. Neophodni su dodatni i kontinuirani napori za povećanje nezavisnosti, transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti svih pravosudnih institucija i postizanje vidljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima", saopšteno je.

Saglasni smo da je pitanje vjerskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore i da je potrebno da bude u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava, a naročito u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna 2019. godine.

"Pozivamo na nastavak inkluzivnog dijaloga sa svim relevantnim činiocima u vezi sa sprovođenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Nadalje, osuđujemo pokušaj određenih poslanika da ometaju raspravu i opstruiraju proces glasanja tokom usvajanja Zakona 27. decembra 2019. godine i konstatujemo mirna okupljanja onih građana koji se protive usvajanju Zakona koja su u toku", saopšteno je.

Pohvaljena je Crna Gora i njena posvećenost inkluzivnoj regionalnoj saradnji i konstruktivnoj ulozi koju ima u regionu Zapadnog Balkana.

"Slažemo se da sve bilateralne i regionalne sporove treba rješavati kroz inkluzivni i beskonfliktni dijalog. Pozdravljamo dosljedno i potpuno usklađivanje vanjske politike Crne Gore sa svim stavovima i deklaracijama Evropske unije po pitanju Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike", zaključuju Brajović i Bilčik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.