Posle crvenog, bijelog i roze vina stiže i narandžasto!
Ilustracija

Posle crvenog, bijelog i roze vina stiže i narandžasto!

Čuli ste za crveno ili bijelo vino ili za roze, ali šta je s narandžastim? Njegovi pobornici do sada su bili samo vinski znalci, ali sve je više proizvođača koji se komercijalno okreću toj vrsti vina.

Narandžasto vino proizvodi se fermentacijom bijelog grožđa s kojeg se ne skida koža. Ta koža i koštice imaju više vremena da otpuste tanine i daju više ukusa konačnom proizvodu, kao i jedinstvenu boju vina od ćilibar žute do duboke narandžaste.

Neka narandžasta vina ujedno su i prirodna vina jer ne koriste aditive poput sumpora, već samo kvasac koji prirodno postoji u grožđu. U proizvodnji vina koriste se posebni sojevi kvasca kako bi se kontrolisao postupak fermentacije.

Haneka Šenals (Schoenhals), vinar sa zapada Njemačke, kaže da ju je prvi put kada je probala ovo vino iznenadio njegov ukus i nije mogla da prestane da misli da njega.

Šenals sada proizvodi narandžasto vino iz bijelog kabernea jer ima mnogo ukusa u kožici, a vrijeme fermentacije ograničava na dvije do tre nedelje zbog tanina.

Izvor: Hina/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.