Antarktik se topi, ugrožene kolonije pingvina
Foto: NASA

Antarktik se topi, ugrožene kolonije pingvina

Devetodnevni toplotni talas otopio je više od 20 odsto snijega na ostrvu Igl pošto su na kontinentu zabilježene najveće temperature ikada.

Nove fotografije koje je objavila NASA pokazuju prave razmjere ove klimatske katastrofe - rekordne temperature otopile su led, ostavljajući za sobom otkrivene površine zemlje ili bare na ostrvu, prenose Nezavisne.

Od 5. do 13 februara, Antarktik je pogodio toplotni talas koji je postavio novi rekord - a zabilježena je i temperatura od 18,3 stepena Celzijusa. Taj temperaturni rekord zabilježen je 6. februara, a za nekoliko dana otopljeno je više od 10 cm snega.

Santa leda veličine Atlante otkinula se od glečera a naučnike brine i dramatičan pad u kolonijama antarktičkih pingvina.

"Nisam nikad vidio da se jezera tako brzo stvaraju na Antarktiku. To se moglo vidjeti na Aljasci i na Grenlandu, ali nije uobičajena pojava na Antarktiku", kaže stručnjak Mauri Pelto.

Velika količina vode s Antarktičkog poluostrva slila se u okean, a toplotni talasi su prošlog ljeta najviše doprinijeli otapanju leda i povećanju nivoa mora, prenosi News.com.au.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.