Porodica Cetinjanina neće tužiti policiju, ne žele da koriste tragediju sugrađanina
Mladić greškom povezan sa ubistvom Gazivode

Prihvatili izvinjenje, službenik cetinjske policije postupio neprofesionalno

Porodica Cetinjanina neće tužiti policiju, ne žele da koriste tragediju sugrađanina

Porodica Cetinjanina čije je snimke objavila Uprava policije dovodeći ga u vezu sa ubistvom sugrađanina Andrije Gazivode ne želi ovu tragediju da koristi u pravcu bilo kakve finansijske i druge koristi i neće tužiti policiju i pored velike zabrinutosti i uznemirenosti.

Savjet za građansku kontrolu rada policije se interesovao za zaštitu integriteta i bezbjednosti Cetinjanina za čiju identifikaciju je uputila policija molbu građanima te su kontaktirali i načelnika Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje i porodicu.

Porodica je u kontaktu sa Savjetom iskazala žaljenje zbog tragičine smrti sugrađanina i iskazala zabrinutost zbog načina na koji su sprovedene i saopštene aktivnosti policije u vezi sa prepoznavanjem i postupanjem nakon toga.

Saopštavaju, da su i dalje suočeni sa pojačanim stresom, uznemireni zbog svih dešavanja i zabrinuti kako će se sve to odraziti na njihovo zdravlje u budućnosti.

Jasno su ukazali na postupak i odnos jednog od policijskih službenika kojem su se obratili pošto su pristupili u službene prostorije OB Cetinje. Potvrdili su da su primili i prihvatili izvinjenje i da su naišli na profesionalan i korektan odnos načelnika OB Cetinje - saopštio je Savjet za građansku kontrolu policije.

Savjet je, kako se dalje navodi, zamoljen da ovim putem  istakne odluku porodice da ne želi da vodi niti učestvuje u bilo kakvim tužbenim i drugim zahtjevima u odnosu na Upravu policije jer im je prihvatljiv odnos i postupak načelnika OB Cetinje prema njima i ne žele ovu tragediju da koriste u pravcu bilo kakve finansijske i druge koristi. 

"Ukazali su da se suočavaju sa čitanjem medijskih naslova i navoda koji ne poštuju pretpostavku nevinosti zbog čega se zajednički ponavlja raniji apel Savjeta medijima da u sklopu svojih sadržaja koji uključuju molbu policije za prepoznavanje, ukoliko od istih ne odustaju, obavezno i vidljivo navedu napomenu da se lice sa video zapisa i fotografija ne dovodi ni na jedan način sa ovim ubistvom.Savjet je iskazao razumijevanje prema emotivnom stanju građanina i njegove porodice i obaviješten je da njihov integritet i dostojanstvo nijesu ugroženi.", stoji u saopštenju.

Na osnovu sprovedenog postupka, ističu iz Savjeta, koji je uključio odgovarajuće razgovore i uvid u službenu dokumentaciju OB Cetinje, Savjet je utvrdio da je policijski službenik N.B. neprofesionalno postupio u trenutku kada su lica pristupila u službene prostorije.

"Policijski službenik N.B. je građanina kvalifikovao i sa njim i njegovom porodicom razgovarao na način kojim nije poštovao njihovo dostojanstvo. Savjet je izdao preporuku načelniku OB Cetinje da pokrene postupak u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti službenika N.B.", naveli su.

Savjet je ranije preporučio Upravi policije, da zbog ovog konkretnog događaja, ne odustaje od javnog objavljivanja snimaka i fotografija kada postoji sigurna procjena da će to pomoći rasvjetljivanje krivičnog djela, ali da je neophodno ispoljiti pažljiviji i oprezniji pristup koji treba biti zasnovan na kvalitetnoj analizi i uz puno iscrpljivanje operativnih aktivnosti, koje su naročito lakše izvodljive u manjim sredinama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.