Papagaj uspješno poletio nakon nadogradnje krila

Papagaj uspješno poletio nakon nadogradnje krila

Papagaju starom tri mjeseca, veterinar je „podario“ nova krila, nadogradnjom novog doniranog perja.

Neki vlasnici papagaja riješe da svom ljubimcu podrežu krila (prvih sedam do deset pera za letenje) kako bi ih spriječili da lete, da ne bi pobjegli ili da se ne bi povrijedili u kućnim uslovima. 

U zavisnosti od vrste ptice, krila se mogu i djelimično podrezati, a neke ptice mogu letjeti i kada su im krila skraćena.

Podrezivanje krila je urađeno ženki papagaja po imenu Vej Vej u Brizbejnu u Australiji, ali na neadekvatan način.

Nema informacija o tome da li je zahvat uradio vlasnik, veterinar ili prodavac kućnih ljubimaca. U svakom slučaju, ptica je od velike želje za letjenjem, to stalno pokušavala, ali joj zbog podrezanih krila to nije uspijevalo, tako da je stalno padala i povređivala se.

Veterinarka Ketrin Apuli, izvršila je zahvat nadogradnje pera dok je Vej Vej bila u anesteziji.

Procedura je uključila pričvršćivanje djelova doniranog perja pomoću specijalnog lepka i drvenih čepića.

Operacija je potpuno uspjela a Vej Vej je samo nekoliko sati kasnije uspješno poletjela.

„Ptici podrezivanje krila nije profesionalno odrađeno. Bilo je odstranjeno mnogo perja a ona podrezana, bila su isječena prekratko“, objasnila je doktorka Apuli.

„Lošim podrezivanjem krila mogu se izazvati krvarenje, bol, trauma, agresivno ponašanje ptice, pa i to da ptica sama sebi čerupa perje“, dodala je veterinarka.

Prije operacije, pera koja su nadograđena, najprije su pojedinačno očišćena i sterilizovana. Osovine pera, koje se inače nalaze u folikulu, skraćene su kako bi se perje lakše pričvrstilo.

Ptica je bila pod anestezijom kako bi se osiguralo da se Vej Vej ne pomjera tokom intervencije i kako bi se lijepak valjano osušio.

jekari kažu da je riječ o bezbolnoj proceduri. Uprkos tome, papagaj je posle operacije bio smješten nekoliko sati u posebnoj bolničkoj sobi, prije nego što je ohrabren da poleti.

„Posle nekoliko pokušaja, Vej Vej je poletjela i bila je vrlo uzbuđena zbog toga. Može lijepo da drži pravac i čak da izvodi manevre“, ispričala je veterinarka Ketrin Apuli.

 

Izvor: RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.