Iznos oslobođenih poreza i carina za autoput dostigao 191,2 miliona eura
ilustracija

Iznos oslobođenih poreza i carina za autoput dostigao 191,2 miliona eura

Iznos oslobođenih poreza i carina za prioritetnu dionicu autoputa, od Smokovca do Mateševa, do kraja prošle godine je dostigao najmanje 191,2 miliona eura, saopštili su iz nevladine organizacije (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Pravni savjetnik pri toj NVO, Ines Mrdović, kazala je da su oslobođenja od poreza na dodatu vrijednost (PDV) u posljednjih pet godina iznosila 140,6 miliona EUR.

„Osim poreza na dodatu vrijednost (PDV), izvođač radova na dionici autoputa je oslobođen plaćanja poreza i doprinosa na zarade stranih državljana koje se isplaćuju u Crnoj Gori. Ta oslobođenja do kraja novembra prošle godine iznose 22,6 miliona EUR“, navela je Mrdović u saopštenju.

Kada je riječ o povratu dijela akciza na gorivo, na koje imaju pravo izvođač radova i podizvođači, podaci ASP-a pokazuju da je to iznos od 7,6 miliona.

Taj iznos je, kako tvrdi Mrdović, vraćen zaključno sa četvrtim kvartalom prošle godine.

„U pogledu oslobođenja od carina na uvoz građevinskog materijala, opreme i postrojenja, Uprava carina je odbila zahtjev ASP-a da dostavi podatke. Međutim, prema medijskoj informaciji iz maja prošle godine, iznos oslobođenih carina do tada je iznosio 20,4 miliona EUR“, rekla je Mrdović.

Ona je podsjetila da je za izgradnju dionice autoputa u Skupštini usvojen poseban zakon, koji propisuje niz subvencija za izvođača radova kinesku kompaniju China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Mrdović je dodala da je izvođač oslobođen PDV-a, poreza i doprinosa na zarade stranaca, carina na uvoz građevinskog materijala i opreme i postrojenja, a ima pravo i na povrat dijela akciza.

„Takođe, izvođač je oslobođen i poreza na dobit, ali CRBC posluje s gubicima“, poručila je Mrdović.

Ona je saopštila da se za projekat dionice autoputa ne plaćaju ni naknade za upotrebu kamena, koje bi se, kako tvrdi, plaćale po koncesionom zakonu.

„Nije precizno poznato koliko bi do sada iznosile. Prema odvojenim podacima ASP-a, u posljednja četiri mjeseca prošle godine kineskoj kompaniji je za radove plaćeno 47,8 miliona eura“, kazala je Mrdović.

Podaci ASP-a pokazuju da je za odvojeni posao izgradnje sistema napajanja strujom dionice autoputa do kraja prošle godine plaćeno oko 550 hiljada eura.

„Taj tender je sproveo Monteput i posao je ugovoren za 38 miliona. Iako je Monteput naručilac posla, plaćanja po njegovom nalogu obavlja Investiciono razvojni fond (IRF). Kredit je odobrio upravo IRF, ali njegova sadržina nije poznata. Monteput je odbio zahtjev ASP-a da dostavi ugovor o kreditu i proglasio ga tajnim dokumentom“, navela je Mrdović.

Kada je riječ o kreditu kineske Exim banke, ona je saopštila da je do kraja prošle godine povučeno 751,6 miliona USD. Neangažovano je ostalo 192,4 miliona USD.

„Kineskim kreditom finansira se 85 odsto radova. Iz Ministarstva finansija je nedavno saopšteno da je povučeni iznos oko 548 miliona eura“, zaključila je Mrdović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.