PG: Lijepo vrijeme izmamilo zmije, jedan primjerak uhvaćen u dvorištu kuće
Foto:Facebook

PG: Lijepo vrijeme izmamilo zmije, jedan primjerak uhvaćen u dvorištu kuće

U podgoričkom naselju Zabjelo danas je uhvaćena zmija. U pitanju je bjelouška, neotrovna i potpuno bezopasna vrsta zmija.

Fotografije zmije, koju je kod drva za ogrijev pronašao jedan mještanin Zabjela, objavljene su na Facebook stranici Podgorički vremplov.

Vremenske prilike izmamile su zmije ranije nego obično iz svojih skloništa i "zimskog sna" što je iznenadilo korisnike interneta. 

 
 

Bjelouška je inače neotrovnica. Ipak zmija, najčešće iz neznanja, izaziva nelagodu kod ljudi.

75000442451856438772018717469837210681344n

Primjerak bjelouške, foto: Mićo Baltić

Strah od zmija je većinom neopravdan, jer se one trude da nas, uostalom kao i mi njih, izbjegavaju dok je njihova uloga u prirodi višestruko značajna.

U Crnoj Gori je nastanjeno ukupno 15 poznatih vrsta zmija od kojih su samo 3 otrovne a to su: Poskok (Vipera ammodytes), Šarka (Vipera berus) i Šargan (Vipera ursinii).

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.