Uslugu anonimnog telefonskog savjetnika iskoristilo oko 1.000 djece
Dječiji dom Mladost u Bijeloj

Uslugu anonimnog telefonskog savjetnika iskoristilo oko 1.000 djece

SOS anonimni telefon za djecu i mlade žrtve nasilja, ili one kod kojih postoji opasnost da će postati žrtve nasilja više od godinu sprovodi Dječiji dom Mladost u Bijeloj.

Umjesto dosadašnjih 8, SOS telefon od sada je u funkciji 24 h, 7 dana i nedjelji. 
Tu uslugu Ministarstvo rada i socijalnog staranja finansira sa 28 hiljada eura, na osnovu ugovora koji su protekle sedmice potpisani sa licenciranim pružaocima usluga iz oblasti socijalne i dječje zaštite za ovu godinu, u vrijednosti od skoro 116 hiljada eura.

Janko Labović, vd direktora Doma je rekao da je uslugu anonimnog telefonskog savjetnika, preko broja telefona 116-111, od aktiviranja linije do sada, iskoristilo oko hiljadu mladih iz svih krajeva Crne Gore.

„Bilo je dosta savjetodavnih poziva, ali preovladavaju „testirajući“ pozivi iz kojih se izrodi savjetodavni razgovor. Ako dijete ima konkretan problem, u početku ga savjetnik testira takvim pozivima, kako bi se dijete „otvorilo“ i ispračalo kakav problem ima“, rekao je Labović za Radio Jadran.

Najviše poziva upućuju adolescenti:

„To su djeca uzrasta od 8. razreda osnovne škole do 3. razreda srednje škole. Problemi su adolescentski, između ostalog, vršnjačko nasilje, problemi sa učenjem, lošim ocjenama, problemi zaljubljivanja, kao i problemi sa društvenim mrežama. Bilo je slučajeva kada društvo da bi se narugalo sa pojedincem postavi na društevnoj mreži neku sliku lošeg sadržaja, što kasnije loše utiče na njihovo ponašanje“, navodi Labović.

Labović je istakao da pozivi dolaze od djece koja uglavnom imaju porodice – roditelje, babe, djedove i ostalu rodbinu, ali i pored toga, odlučuju da se „povjere“ nekome koga ne znaju:

„Upravo je to i cilj savjetnika, da ih ohrabre pričom da su im roditelji, braća, sestre itd. najbolji prijatelji i da pokušaju sa njima da nađu najbolje rješenje. Ukoliko ne, tu su onda savjetnici. Ali, uglavnom smo svi imali neke „tajne“ koje nijesmo uvijek mogli da dijelimo sa najbližima, nego smo ih prepričavali društvu“, rekao je Labović.

On je kazao da u Domu Mladost je trenutno 81 štićenik, a uz prihvatilište sa rezidencijalnim smještajem u Bijelom Polju, gdje ih je 8, ukupno je 89. Od početka godine u fazi realizacije je jedno usvajanje.

"Planom transformacije Doma, do kraja godine bi trebalo da bude otvoren Centar za hraniteljstvo za čitavu Crnu Goru" zaključuje Labović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.