Preminuo egipatski lider: Odlazak Hosnija Mubaraka
Hosni Mubarak

Preminuo egipatski lider: Odlazak Hosnija Mubaraka

Bivši predsjednik Egipta Hosni Mubarak preminuo je danas u 91. godini.

Bio je na funkciji predsjednika Egipta od 14. oktobra 1981. do 11. februara 2011. Kao predsjednik bio je jedan od najmoćnijih političara na Bliskom istoku. Moć koju je imao u samom Egiptu je sveobuhvatna, tako da ga mnogi smatraju za diktatora.

Poznat je po svojoj neutralnoj poziciji u izraelsko-arapskom sukobu i kao opšteprihvaćeni pregovarač.

Nakon višenedeljnih demonstracija, na kojima je prema procjenama UN poginulo više od 300 ljudi, 2011. godine podneo je ostavku na mesto predsjednika Egipta i zajedno sa porodicom iz Kaira odlazi u Šarm el Šeik. Njegovu odluku podržala je vojska i najavila ukidanje vanrednog stanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.