Misija Evropskog parlamenta će posmatrati izbore u Srbiji, ne i u Crnoj Gori
Ilustracija

ODIHR misija u CG

Misija Evropskog parlamenta će posmatrati izbore u Srbiji, ne i u Crnoj Gori

Predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori neće posmatrati misija Evropskog parlamenta, kazala je Pobjedi poslanica i predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon.

Fajon je, kako je nedavno objavio list „Danas“, najavila da će Evropski parlament prvi put neposredno posmatrati izbore u Srbiji.

Upitana da li postoji mogućnost da EP posmatra izbore u Crnoj Gori, koji će takođe biti održani ove godine, Fajon je kazala da će u Crnoj Gori postojati ODIHR misija, u kojoj će biti posmatrači iz EP, ali da misije EP neće biti.

"Nemamo još konačne odluke. Koliko mi je poznato, postojaće ODIHR misija, kao i u Srbiji. EP će slati u tu misiju svoje prosmatrače. Dakle neće biti EP misija", kazala je Fajon u izjavi za Pobjedu, dodajući da očekuje da će EP parlamentarci biti dio ODIHR misije u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Komentarišući najavu Tanje Fajon, predsjednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kaže za Pobjedu da u Crnoj Gori, trenutno, situacija nije alarmantna koliko u Srbiji, te da zbog toga, za sada misije EP neće nagledati izbore u našoj u zemlji.

Ipak, situacija se, kaže ona, može promijeniti.

"Situacija u zemljama se mijenja. Može se desiti da ukoliko bude potrebe, EP više angažuje i u bilo kojoj drugoj zemlji pa i u Crnoj Gori, ali ukoliko ne bude situacija alarmantna u mjeri u kojoj je to danas u Srbiji, moguće da takve misije i monitoring neće biti u Crnoj Gori", kazala je Minić za Pobjedu.

Sa Srbijom je kaže, situacija drugačija.

"Trenutno u Srbiji su izbori vrlo blizu. Već je najavljeno da EU planira da proces pristupanja učini mnogo političkijim nego što je bio do sada, kao i to da će nadgledanje procesa pristupanja biti mnogo intenzivnije, i da će se tu uključiti i akteri koji do sada nisu bili uključeni u tolikoj mjeri, a to su prije svega same zemlje članice, ali po svemu sudeći uključiće se i mnogo više EP", objasnila je sagovornica Pobjede.

To što će misiju OEBS u Srbiji činiti 200 kratkoročnih i 30 dugoročnih posmatrača, kao i to što će EP posmatrati izbore, za Minić je dokaz da će i Srbija i druge balkanske zemlje, biti pod mnogo većom prismotrom, kada se radi o političkim kriterijuma i vladavini prava. 

"Mi ne možemo ništa reći protiv toga. Možemo da se nadamo da će time EU moći mnogo više i na jedan mnogo suštinskiji način da utiče na reforme u našim zemljama", ocijenila je Minić.

Upitana da li se može očekivati da angažovanje eksperata iz EP smanji predizborne zloupotrebe, Minić kaže da je teško procijeniti koliko će smanjiti zloupotrebe, ali će ih „makar izvući na svjetlost dana“.

"Tada kada nismo imali toliko intenzivan monitoring kao što se sad priprema, mnogo toga je prolazilo, a da nije bilo na odgovarajući način registrovano. Sada će se teško moći prikriti sve ono što ne bude regularno i ono što bude registrovano kao zloupotreba u izbornim procesima", zaključila je Minić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.