Marković: Mitropolija poreski obaveznik koji ne ispunjava obaveze, nema politike
Duško Marković

Zakon mora biti isti za sve

Marković: Mitropolija poreski obaveznik koji ne ispunjava obaveze, nema politike

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) je poreski obveznik koji ne ispunjava obaveze, poručio je premijer Duško Marković.

 „Nema spora. Mitropolija crnogorsko-primorska je poreski obveznik i jasno je iz osnovnih informacija da ona nije uredan poreski obveznik, da ona ima prijavljeno svega trideset svještenika u Crnoj Gori, za koje već desetak godina ne plaća poreze i doprinose po osnovu njihovog angažmana, a svi vidimo da MCP, odnosno srpske eparhije u Crnoj Gori imaju više stotina svještenika koji nijesu prijavljeni, a po tom osnovu i ne podliježu poreskim obavezama. Istovremeno, MCP je akter raznih finansijskih aktivnosti i poslova iz koje proizilaze i poreske obaveze. Ovdje nema nikakve politike, Zakon mora da važi jednako za sve u Crnoj Gori i o tome nas neće podučavati niko, ni unutar Crne Gore, ni van Crne Gore, pa makar to bio i predsjednik Srbije. Poreski obveznici su oni koji rade i ostvaruju određena prava u Crnoj Gori, a ne građani druge države, odnosno njihovi zvaničnici“, kazao je Marković novinarima u Londonu.

Marković je poručio nakon završene IV investicione konferencije za Zapadni Balkan koju je u Londonu organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) da je Crna Gora ukupno prijateljsko okruženje za strane investitore i najljepša i najprestižnija investiciona destinacija danas u Evropi.

„Nisu to samo naše riječi, nego gotovo svih investitora i agencija i bio sam zadovoljan što je baš na panou dok je trajala konferencija bio detalj i pejzaž iz Bokokotorskog zaliva"- istakao j Marković.

Odgovarajući na pitanje o susretu sa predsjednikom EBRD Sumom Čakrabartijem i projektima koje bi Evropska banka za obnovu i razvoj podržala u našoj zemlji, predsjednik Vlade je rekao da je EBRD već dugo prisutan u Crnoj Gori, te da podržava i državne i investicije u privatnom sektoru.

„U ovom novom trenutku oni su zaista snažno zainteresovani da podrže investicije u oblasti energetike, generalno obnovljivih izvora i zelene energije. Spremni su da podrže projekat rekonstrukcije naših aerodroma, bilo da je to po modelu koncesije ili nekom drugom modelu i naravno mnoge druge projekte u oblasti turizma, poljoprivrede i, kao što sam rekao, privatnog sektora. Mislim da je izdvajanje EBRD-a u projekte u Crnoj Gori, u odnosu na obim naše ekonomije, daleko najveće od svih u regiji“ - poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković danas u Londonu, nakon IV investicione konferencije za Zapadni Balkan.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.