Radunović: Očekuje se da će stopa rasta biti iznad projektovane
Foto: Ministarstvo finansija

Za 2019. godinu

Radunović: Očekuje se da će stopa rasta biti iznad projektovane

Imajući u vidu ostvarene rezultate, očekuje se da će stopa rasta za 2019. godinu biti iznad projektovane, kazao je ministar finansija Darko Radunović.

Radunović je danas razgovarao sa analitičarima kreditne rejting agencije Standard & Poor’s, Maksimom Ribnakovim i Gabrielom Forsom na temu prikupljanja podataka o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, na osnovu kojih će ta agencija vršiti dalju procjenu rejtinga Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Radunović je sagovornike upoznao sa aktuelnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, kao i sa makroekonomskim i fiskalnim kretanjima i prezentovao osnovne parametre koji su obilježili prethodnu godinu.

Istovremeno je, kako su kazali, ukazao na dosljednost u primjeni mjera fiskalne konsolidacije, koje i u četvrtoj godini sprovođenja daju očekivane rezultate, ali i na njihov značaj u jačanju makroekonomske i fiskalne stabilnosti.

“Nakon visokih stopa rasta u 2017. i 2018. godini od 4,7 i 5,1 odsto, respektivno, trend rasta je nastavljen i u 2019. godini. Imali smo uspješnu 2019. godinu tokom koje smo za tri kvartala dostigli rast od 3,8 odsto, dok je očekivana stopa rasta za četvrti kvartal 4 odsto. Navedeno je rezultat rasta u skoro svim sektorima, a dominantno u sektorima turizma i građevinarstva. Imajući u vidu ostvarene rezultate, očekuje se da će stopa rasta za 2019.godinu biti iznad projektovane“, istakao je Radunović.

Ministar je dodao da da će resor na čijem je čelu u 2020. godini nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, posebno u dijelu optimizacije broja izvršilaca u javnom sektoru, reforme Poreske administracije Crne Gore, kao i u dijelu borbe protiv sive ekonomije koja već daje značajne rezultate.

U okviru redovne godišnje posjete, analitičari kreditne rejting agencije sastaće se sa predstavnicima crnogorskih institucija i na osnovu prikupljenih podataka izvršiti reviziju kreditne sposobnosti Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.