Premijer ima 94 godine i nevjerovatne političke ambicije, upravo je srušio svoju vladu
Mahathir Muhamed

Malezija pred ponovnim izborima

Premijer ima 94 godine i nevjerovatne političke ambicije, upravo je srušio svoju vladu

Najstariji premijer na svijetu i čovjek koji decenijama vedri i oblači malezijskom političkom scenom, Mahathir Muhamed, podnio je iznenadnu ostavku. Šokantan potez za mnoge je, ipak, samo nova manipulacija iskusnog državnika, tvrde analitičari.

U pokušaju da izvrši preraspodjelu političke moći i iz nje izopšti svog koalicionog partnera Anvara Ibrahima, 94-godišnji Mahathir Muhamed predao je ostavku malezijskom kralju.

Najstariji premijer svijeta došao je na vlast 2018. godine iznenađujućom pobjedom nad tadašnjim predsjednikom vlade Nadžibom Razakom, koji je bio umiješan u skandal pronevjere državnog novca „težak“ više milijardi dolara.

Mahathir je od osvajanja vlasti više puta govorio da će predati vlast Anvaru, a tenzije su počele da rastu proteklih mjeseci zbog odbijanja Mahathira da odredi datum ispunjavanja svog obećanja.

Šokantna Mahathirova odluka za sada je ostavila Maleziju ne samo bez predsjednika vlade, već i bez jasnog puta šta dalje. Niti se zna ko bi mogao da bude premijer, niti da li će novi izbori biti raspisani.

Osim toga, dojučerašnji premijer podnio je ostavku i na mjesto predsjedavajućeg u partiji Bersatu (Ujedinjena malezijska partija domorodaca), koja je bila dio višedecenijske opozicione koalicije Pakatan Harapan, kojoj se Mahathir pridružio 2018. godine prije svrgavanja Razaka.

Nije sve onako kako se čini

Uprkos svemu tome, Bi-Bi-Sijev reporter za jugoistočnu Aziju, Džonatan Hed, kaže da je situacija prilično drugačija nego što se na prvi pogled čini i da Mahathir možda i nije spreman da siđe sa vlasti.

„Sa 94 godine, Mahathir Muhamed je i dalje majstor manipulacije na malezijskoj političkoj sceni i niko ne vjeruje da je spreman da se odrekne vlasti, uprkos njegovoj dramatičnoj ponudi koju je poslao kralju", objašnjava Hed.

Prema njegovim riječima, ne samo da je moguće, nego je vjerovatno da će Mahathir ostati premijer.

Višedecenijski politički ples

Odnos saradnje i neprijateljstva između Anvara i Mahathira dominira malezijskom politikom decenijama.

Mahathir je duže od dvije decenije bio premijer od 1981. do 2003. i bio je dio višedecenijske vladajuće koalicije desnog centra Nacionalni front (Barisan nasional), koja je vladala zemljom od 1957. do 2018.

Tokom tog perioda Anvar je bio njegov zamjenik, ali se njihov odnos pogoršao i završio se Anvarovom smjenom 1998. godine, zbog sukoba oko toga kako se izboriti sa finansijskom krizom.

Dojučerašnji bliski saveznik ubrzo se našao i iza rešetaka zbog optužbi za korupciju i sodomiju – za koje se smatra da su bile politička nameštaljka.

Uprkos kontroverznim izjavama, Mahathir se nakon silaska sa vlasti 2003. godine držao van politike sve do 2016. godine kada je formirao opozicionu partiju Bersatu. Dvije godine kasnije je šokirao naciju kada je najavio da će se udružiti sa Anvarom i ući u koaliciju Pakatan harapan.

Kao glavni razlog istakao je želju da sa vlasti zbaci Nadžibovu vladu, koja je bila umiješana u korupcijski skandal.

Mahathirov i Anvarov savez odnio je iznenađujuću pobjedu 2018. godine, a Mahathir je obećao da će vremenom predati vlast Anvaru, što se do danas nije desilo.

Izvor: BBC/RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.