Foto: Ilustracija

SZO u Crnoj Gori

"Brine porast broja oboljelih u Italiji u proteklih nekoliko dana"

Ograničena transmisija koronavirusa van Kine bila je očekivana, ali brine porast broja oboljelih u Italiji u proteklih nekoliko dana, kazala je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović.

"Jednako zabrinjava i to što kod oboljelih u Italiji nije uspostavljena jasna epidemiološka veza, poput obolijevanja i boravka u Kini ili kontakta sa osobom kod koje je laboratorijski potvrđeno prisustvo koronavirusa", kazala je Brajović za Antenu M.

U Italiji su, posebno na najugroženijem sjeveru zemlje, primijenjene mjere u cilju zaustavljanja širenja epidemije, uključujući zatvaranje škola, univerziteta, muzeja, otkazivanje manifestacija i slično.

Sve to je u skladu sa važećom globalnom strategijom koja ima za cilj zaustavljanje širenja virusa.

U Italiju ide i ekspertski tim SZO, što će pomoći boljem razumijevanju epidemiološke slike.

"Sve informacije koje su sakupe na terenu biće više nego dragocjene, iz prostog razloga što se sličan razvoj događaja očekuje i u susjednim zemljama i šire u Evropi, i to uskoro", kazala je Brajović.

Zbog toga, kako je navela, sve karike sistema na nacionalnom nivou za prevenciju, detekciju i odgovor na ovu zdravstvenu prijetnju moraju biti pripravne, a posebno sistem nadzora i izvještavanja, kako bi se bez odlaganja detektovali slučajevi obolijevanja.

Na pitanje o riziku za Crnu Goru zbog širenja koronavirusa u susjednoj Italiji, Brajović je odgovorila da procjene rizika stanja na redovnoj osnovi radi Institut za javno zdravlje.

"Vjerujem da će sve ove okolnosti biti uzete u obzir prilikom nove procjene rizika, da će o tome javnost biti obaviještena, i da će shodno tome biti sagledane dodatne javno-zdravstvene mjere", rekla je Brajović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.