Foto: Vlada CG

Marković na samitu u Londonu

"Države Zapadnog Balkana su izgradile sposobnost da same valorizuju izdašne resurse"

Države Zapadnog Balkana su izgradile sposobnost da same valorizuju izdašne resurse, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na IV Investicionom samitu za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Premijer je u Londonu poručio da je najvažnije ulaganje u infrastrukturu.

“Crna Gora gradi autoput BarBoljare. Važni su i Jadransko-jonski pravac i pruga ka Srbiji”, naveo je Marković.

Predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti kazao je da je Zapadni Balkan region u kojem su ulaganja te finansijske institucije najveća po glavi stanovnika.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da susjedi te države zaslužuju evropsku budućnost.

"Kada kriterijumi za prijem budu uspunjeni Hrvatska će biti prva koja će vam poželjeti dobrodošlicu u porodicu EU", naveo je Plenković.

EBRD je važan partner vlada Zapadnobalkanske šestorke u procesima tranzicije i jedan od najvećih pojedinačnih institucionalnih investitora u ovaj region u koji je EBRD od ranih devedesetih godina do sada uložila gotovo 12 milijardi eura.

"Četvorogodišnjom Strategijom EBRD-a za Crnu Goru, usvojenom 3. maja 2017. godine, fokus aktivnosti Banke je usmjeren ka jačanju konkurentnosti privatnog sektora, pružanju podrške održivim praksama u sektorima turizma i nekretnina, kao i promociji energetske sigurnosti i efikasnosti na regionalnom nivou", navodi se u saopštenju Vlade.

Pored premijera Markovića na Samitu učestvuju predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovaraće i sa specijalnim izaslanikom državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.