URA: Država da uvede nultu stopu PDV-a na proizvode za bebe
URA

URA: Država da uvede nultu stopu PDV-a na proizvode za bebe

URA smatra da država treba da ukine PDV na proizvode koji su neophodni za pravilan odgoj i razvoj djeteta, poput pelena, hrane za bebe, kolica i sjedalica za bebe, bočica za hranjenje, cucle i ostale proizvode potrebne djetetu, saopštio je danas Milan Đaković predsjednik Foruma mladih URA.

Kaže da su u URI došli do zaključka da su cijene ovih proizvoda  visoke i da predstavljaju veliki teret u budžetu roditelja a implementacijom njihovog predloga te cijene bi bile snižene do 21%.

“Ne pristajemo da veliki hotelski lanci plaćaju porez po umanjenoj stopi od 7% dok se na pelene i osnovne potrepštine za bebu naplaćuje puni iznos PDV-a od 21%”, ističe Đaković.

 Primjećuje da su sve veći broj mladih koji napuštaju zemlju i niska stopa prirodnog priraštaja u pojedinim djelovima zemlje gorući problemi društva.

“Tužna istina je da veliki broj mladih bračnih parova više ne vidi Crnu Goru kao državu u kojoj je moguće odgajati dijete, zbog niskog životnog  standarda i nedostatka pomoći od strane države, te ih sve više napušta zemlju. Roditelji novorođenčadi su često finansijski ranjiviji a kako jedan od roditelja mora uzeti porodiljsko odsustvo, njihovi prihodi su umanjeni, a rashodi uvećani, zbog visokih cijena osnovnih potrepština za bebu”, navodi Đaković.

Stoga URA kao odgovoran i konstruktivan politički subjekat, kaže Đaković, predlaže mjere koje će umnogome olakšati građanima, naročito mlađim bračnim parovima, odgoj djeteta.

“Smatramo da pelene, hrana i ostale potrepštine za bebu nikako nisu, i ne smiju biti luksuz, već osnovna potreba roditeljima novorođenčadi”, ukazuje on.

Predsjednik Foruma mladih URA podsjeća da je ovo  još jedan od predloga njegove partije usmjerenih pomoći djeci i roditeljima.

“Podsjećamo da je URA već inicirala uvođenje besplatnih udžbenika i vraćanje dječjeg dodatka za svu djecu u Crnoj Gori do navršene 15. godine. Implementacijom ovih mjera značajno bi se relaksirali porodični budžeti a to bi bile i neke od značajnih mjera demografske politike na koju je ova ali i svaka prošla Vlada DPS-a potpuno zaboravila”, smatra on na kraju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.