Američki specijalac otkriva kako da zaštitite dom od provalnika (VIDEO)
Ilustracija

Američki specijalac otkriva kako da zaštitite dom od provalnika (VIDEO)

Bivši pripadnik američke mornarice Klint Emeron autor "100 Deadly Skills: The SEAL Operative's Guide to Eluding Pursuers, Evading Capture, and Surviving Any Dangerous Situation", vodiča o tome kako izmaknuti onima koji vas traže, izbjeći da vas ulove te preživjeti bilo koju opasnu situaciju, danas se bavi savjetovanjem.

U jednome od videa ponudio je savjete kako svoj dom učiniti što sigurnijim mjestom.

"Na sigurnost doma obično gledamo samo kroz alarmantni sastav i kvalitet brava na vratima, no postoji više slojeva zaštite, od kojih neki započinju još izvan doma, pa i izvan vašeg dvorišta. Među ostalim, vrlo je važno da komunicirate sa susjedima i da ste u prijateljskim odnosima, jer će, tako, oni sigurno reagovati ako vide neobičan automobil ili osobu koja ne pripada u vašem prostoru i možda nazvati policiju, ili vas nazvati na posao da upozore da se kod vas događa nešto neobično", kaže Emerson.

Dodaje kako je umjesto izuzetno kvalitetnih i skupih sistema za zaključavanje vrata važno uložiti u pojačanja okvira oko vrata, koji ih drže u ležištu, jer ih inače i malo jači udarac nogom može izbiti.

Dobar način da odbijete lopove od svog doma je i kvalitetno osvjetljenje, pri čemu dio svjetala treba gorjeti cijelo vrijeme, a dio se paliti na pokret. Neko ko se približava vašoj kući s lošim namjerama osjećat će se potpuno otvoreno pod jakim svjetlima i neće mu biti do toga da se tu zaustavlja, dodaje savjetnik za sigurnost.

Osim toga, u nekom uglu dvorišta ostavite kutiju s razbacanim dječjim igračkama, a na vrata stavite oznaku 'Pazi, opasan pas!' čak i ako ga nemate. Provalnici ne vole djecu i kućne ljubimce, jer njihovo vrištanje ili lajanje može uvelike zakomplikovati situaciju, ističe Emerson, a prenosi Business Insider. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.